Изявени специалисти от практиката и бизнеса ще могат да провеждат лекции от общия хорариум в университетите. Това стана възможно, след като НС гласува на второ четене промените в Закона за висшето образование, но като условие се поставя това да става с решение на съответния факултетен съвет.

Другото условие е часовете да са до 10% от учебния план на бакалаврите и до 20% от този на магистрите. Поправките бяха гласувани със 72 гласа „за“, само 11 „против“ и 7 „въздържали се“.

В момента различните ВУЗ-ове и специалности канят гост лектори, но те не се водят като часове от общия учебен план.

Другите промени предвиждат бизнеса да участват в разработването на учебните програми, а техни представители да бъдат включени и в изпитните комисии за дипломиране. Представители на бизнеса и на студентите ще могат да бъдат включени и в постоянните комисии на Националната агенция за оценяване и акредитация, която одобрява направленията, в които университетите обучават студенти и докторанти. Това обаче няма да важи за вече стартирали процедури.

Тези предложения предизвикаха критики от страна на БСП. Соцдепутатът Драгомир Стойнев определи това като прибързано и призова първо да се приложат пилотни програми, преди да се стигне до промени в закона. В тази връзка той призова представителите на бизнеса да изнасят лекции, но не и да участват в оценъчните комисии. Освен това той изтъкна, че няма и критерии как ще се избират тези експерти от бизнеса.

Шефката на образователната комисия Милена Дамянова от ГЕРБ обаче изтъкна, че предложението идва от страна на бизнеса и синдикатите, а в чужбина е практика. Мотивът на ГЕРБ е, че именно бизнесът оценява подготовката на студентите, когато тръгне да наема кадри.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Нито съм купувал, нито съм продавал, заяви кукловодът на задкулисието у нас

Костов наглее в ефир - поиска обществото да му се извини

Нито съм купувал, нито съм продавал, заяви кукловодът на задкулисието у нас

Бившият премиер и баща на бандитската приватизация у нас Иван Костов постигна нови висини в наглостта, след като заяви, че чака извинение от българското общество, защото го „набедило, че едва ли не е купил половината от продадените при приватизацията неща“.

Близо 84 000 социалисти с право да гласуват за лидер

83 848 са членовете на БСП, които ще имат право да участват и прекия избор на лидер на соцпартията на 26 април. Това стана ясно по време на заседанието на пленума на червената партия, който се провежда днес на „Позитано“ 20. За да бъде легитимен обаче, до урните трябва да отидат над 41 000 социалисти.