Изявени специалисти от практиката и бизнеса ще могат да провеждат лекции от общия хорариум в университетите. Това стана възможно, след като НС гласува на второ четене промените в Закона за висшето образование, но като условие се поставя това да става с решение на съответния факултетен съвет.

Другото условие е часовете да са до 10% от учебния план на бакалаврите и до 20% от този на магистрите. Поправките бяха гласувани със 72 гласа „за“, само 11 „против“ и 7 „въздържали се“.

В момента различните ВУЗ-ове и специалности канят гост лектори, но те не се водят като часове от общия учебен план.

Другите промени предвиждат бизнеса да участват в разработването на учебните програми, а техни представители да бъдат включени и в изпитните комисии за дипломиране. Представители на бизнеса и на студентите ще могат да бъдат включени и в постоянните комисии на Националната агенция за оценяване и акредитация, която одобрява направленията, в които университетите обучават студенти и докторанти. Това обаче няма да важи за вече стартирали процедури.

Тези предложения предизвикаха критики от страна на БСП. Соцдепутатът Драгомир Стойнев определи това като прибързано и призова първо да се приложат пилотни програми, преди да се стигне до промени в закона. В тази връзка той призова представителите на бизнеса да изнасят лекции, но не и да участват в оценъчните комисии. Освен това той изтъкна, че няма и критерии как ще се избират тези експерти от бизнеса.

Шефката на образователната комисия Милена Дамянова от ГЕРБ обаче изтъкна, че предложението идва от страна на бизнеса и синдикатите, а в чужбина е практика. Мотивът на ГЕРБ е, че именно бизнесът оценява подготовката на студентите, когато тръгне да наема кадри.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Зам.-шефът на НС Емил Христов дари 100 PCR теста за коронавирус

Зам.-шефът на НС Емил  Христов, който е и общински ръководител на структурата на ГЕРБ в Стара Загора, осигури чрез лични средства 100 PCR теста за диагностициране на коронавирус. Тестовете са за вирусологичната лаборатория в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” – Стара Загора, съобщиха от ГЕРБ. 

Депутат от ГЕРБ с кампания за защитни средства за джипитата в Плевен

Народният представител от ГЕРБ Пламен Тачев инициира кампания „Да спасим живот заедно“. Целта й е да се осигурят защитни и дезинфекциозни средства за всичките лични лекари в област Плевен, които работят на първа линия срещу коронавируса, съобщиха от ГЕРБ. 

Свидетелства за съдимост се заявяват само чрез електронен подпис

Чрез електронната платформа на Централно бюро „Съдимост“ към Министерството на правосъдието се приемат заявления и се издават електронни свидетелства за съдимост на български граждани, родени в България, които не са осъждани, съобщиха от ведомството.