НС реши: ДАНС ще събира данни и за пилотите

НС реши: ДАНС ще събира данни и за пилотите

Службата ще прави оценка на пътници и екипажа срещу терористични атаки

ДАНС ще събира данни и за пилотите на самолетите. Такива поправки в закона за ДАНС гласуваха на второ четене депутатите. Текстовете бяха подкрепени с 88 гласа „за”, само 3-ма бяха против, а 22 се въздържаха.

Така Национално звено в агенцията, което обработва т.нар. резервационни данни на пътниците – от имената, през дата на резервация, маршрут, адреси и телефони, сега ще  събира и информация дори за пилотите и стюардесите.

 Превозвачите ще трябва да предадат на ДАНС

данните за пътниците 48 часа преди обявеното време за излитане на редовните полети и 24 часа за нередовните полети.

Данните за екипажа ще се предават непосредствено преди полета.  При данни за реална заплаха от извършване на престъпление, въздушните превозвачи предават данните за пътниците и за екипажа по искане и в срокове, определени от Националното звено.

Въздушните превозвачи, които не предоставят данни за пътниците и екипажа към звеното на ДАНС ги

грози глоба от 6000 до 10 000 лева.

Същото ще важи, ако превозвачите предоставят и непълни данни.

 Разширява се и кръгът от престъпления, за които ДАНС ще може да изискват пълна информация за пътниците на всички полети от и до България. В момента се иска такива само за тежки престъпления. Сега обаче се дава право ДАНС са взима данни и за разследване на организирани групи за автокражби, за компютърни измами, при разследване на каналджии, за престъпления срещу политическите права.

 Националното звено към ДАНС  ще извършва оценка на пътниците и екипажа преди обявеното време за пристигане или заминаване, с цел предотвратяване и разкриване, разследване и наказателно преследване на терористични престъпления. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.