НС прие доклада за работата на КПКОНПИ за 2019 г. (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)
3

НС прие доклада за работата на КПКОНПИ за 2019 г. (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Цацаров: Ако тази комисия бъде назначавана от президента, няма да има разлика

  • Шефът на КПКОНПИ: Справянето с корупцията не е работа само на една комисия, но и на парламента

Депутатите приеха доклада за работата на КПКОНПИ за 2019г. с 131 гласа  "за", 1 "против" и 45 "въздържал се".Миналата седмица комисия прие доклада му за свършеното през последната година.

Председателят на ресорната комисия в НС Борис Ячев представи доклада на комисия и поясни, че кметове и висши държавни служители са разследвани за корупционни действия при девет специализирани операции на КПКОНПИ и спецпрокуратурата през  2019 г. 

Иначе от доклада стана ясно, че комисията е поискала да бъдат запорирани имоти и актови за близо 850 млн. лева. Установен е конфликт на интереси при 14 случая от общо проверени 166 сигнала. 10 000 души са били проверени по закона за публичност на имуществото на хора, заемащи висши държавни постове.

Кристина Сидерова от БСП заяви, че няма да подкрепят доклада, тъй като в него не се споменавало за скандала „Апартамент гейт“. Според нея нямало ефективна борба с корупцията, законът не работил, а всички предприети мерки за отнемане на имущество, били само и единствено репресивни. Крум Зарков заяви, че корупцията се бори и чрез НК. Аргументите на БСП бяха повторени от няколко депутата поред.

От своя страна Спас Гърневкси от ГЕРБ защити работата на КПКОНПИ, като заяви, че, ако се надникнело в арестите там са всички крупни олигарси, които били отмъкнали огромни суми от българските граждани. По думите му те били производство на българската номенклатура. "Ако колежката надникне, в арестите са най-големите български олигарси с яхти, със замъци, друг е в Дубай, друг в Белград... Може би това е била целта на колегите тези хора да бъдат на сянка, под крило. Ако видите всеки един от тези олигарси е бил член на БКП", добави той. Целият коментар на Спас Гърневски за олигарсите може да четете тук.

От своя страна председателя на на КОПКОНПИ Сотир Цацаров заяви, че, ако  законът бъде променен, както се настоява от БСП пак нямал  да работи и нищо нямало да се промени в работата и техните констатации. От БСП искат комисията да се назначава от президента. Какъвто и анализ да се направи на обществените поръчки нямало смисъл, защото трябвало да се промени закона. Той припомни, че промените в Закона за в ръцете на депутатите. "Ако тази комисия бъде назначавана от президента няма да има разлика при този действащ закон", завърши той.

Справянето с корупцията не е работа само на една комисия, тя минава и през пленарна зала, коментира още Цацаров пред депутатите.

Цацаров захапа социалистите, че в доклада липсва и отчетът за покупката на скъпи имоти в центъра на София на техен колега. От БСП бяха недоволни, че в кориците му липсват данните за терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Той заяви, че не може да приеме критиката към съдържанието на доклада. "Отчетният доклад не е вестник, отчетният доклад не е информационен сайт. Вие казахте, че не присъства терасата на Пламен Георгиев, но съжалявам, че ще ви го припомня, но в отчетния доклад не присъстват и проверките за закупени недвижими имоти в град София на немалка стойност и от парламентарни представители, които са от вашата парламентарна група. Нека да бъдем обективни", обърна се той към социалистите.

Той пясни, че нямало страх от прилагането на закона. Имало разлика между претендирано и отнето имущество защото процесите били дълги и така се стигало до обезценяване на стойността на имуществото. ."Преди да бъде отнето, минава през три съдебни инстанции.", каза той. И натърти на БСП, че ако процесите са им прекалено дълго, това означавало да се вземе обратно решение за ускорена конфискация. Той обаче даде да се разбере, че не привърженик на тази идея. Това според него щяло да даде на комисията правото да влизат в домовете на хората и незабавно да им отнемат  имуществото, но тогава щяло да е драстично нарушение на техните права. Иначе имало и още една причина за разминаванията между цените на исковете и крайния резултат.  127 били спрените производства, защото чакали тълкувателно решение от ВКС от 2018 г. "Тези 127 дела засилват пасива", каза още Цацаров.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.