Спор в парламента за оставката на Караянчева (ОБНОВЕНА)

Спор в парламента за оставката на Караянчева (ОБНОВЕНА)

Разгорещен спор се разрази в НС, което разглежда проекта на внесеното предложение за оставка на Цвета Караянчева като председател на парламента.

Лидерът на ДПС  Мустафа Карадайъ настоя за оставката на Цвета Караянчева и посочи като мотиви нарушаване на Конституцията, уронване на престижа на народното събрание.

"Цвета Караянчева е ярко олицетворение на ГЕРБ", заяви Карадайъ. Самата госпожа или не разбира за какво става дума или се е самозабравила, коментира Карадайъ. Караянщината нямат място в българската политика, категоричен е председателят на ДПС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че под ръководството на Цвета Караянчева парламентарният контрол е подценяван и грубо е нарушаван правилникът на Народното събрание. 

Славчо Атанасов от НФСБ коментира, че оставка на председател на Народното събрание се иска няколко месеца преди избори. Той защити Караянчева и посочи, че Караянчева не е откраднала нито една стотинка за разлика от други лидери, които на 28 години станаха приватизатори. Той се обърна към опозицията с твърдението, че превръща Караянчева в мъченица.

"Днес е поредният фарс, не само съсипахте авторитета на парламента, но почти го закрихте", обърна се към опозицията Вежди Рашидов от ГЕРБ.

"Когато Карадайъ още не беше Кевин Костнър, аз бях до ДПС", заяви Рашидов.  Госпожо Нинова,стига с тая любов към Бойко Борисов, всеки ден искате Бойко Борисов да ви дойде, ако иска ще дойде, ако иска не. Каква е тази искра между вас? Поканете в един ресторант и си говорете по мъжки", заяви Вежди Рашидов от парламентарната трибуна.

"Тази арогантност не е характерна само за госпожа Караянчева, тя е характерна за ГЕРБ", заяви заместник-председател на ПГ на ДПС. Хамид коментира и записа, за който се твърди, че глас, наподобяващ гласа на премиера обижда Цвета Караянчева.

"Не сме съгласни само с определението "кърджалийска", с другите определения сме съгласни", посочи Хамид. Караянчева принизява авторитета на парламента по- ниско от от цех на градински метални изделия, каза още Хамид Хамид.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов категорично застана зад своята съпартийка Цвета Караянчева. Той се обърна към нея с думите: Вие получавате подкрепата на много български граждани. "С тези мотиви си признавате че до края на мандата да предлагате подобни проекти за решения", обърна се Ципов към БСП.Той е категоричен, че Цвета Караянчева ще остане председател на парламента.

Десислава Атанасова от ГЕРБ каза, че е доста изненадана от непълнотата на мотивите за внесената оставка на Караянчева. Тя призова колегите си в парламента да загърбят личните нападки и обиди.

"Вече 10 години в синхрон подготвяте общи опозиционни действия", обърна се Атанасова към БСП и ДПС. Госпожа Нинова не е подписвала питане към господин Борисов от ноември миналата година", подчерта Атанасова по повод позицията на Корнелия Нинова, че въпреки настояванията премиера да дойде в парламента, Цвета Караянчева винаги е отговаряла, че премиерът е зает. Председателят на НС е избрана от групите, които подкрепят правителството", подчерта Атанасова. В телевизионен ефир депутат от БСП нарече народа дебили, припомни Атанасова от парламентарната трибуна по повод твърдението на опозицията, че Караянчева уронва имиджа на парламента. БСП не се съгласи с доводите на Атанасова. Иван Иванов от БСП подчерта, че уроненият престиж на институцията не може да бъде измит с нищо. Госпожа Караянчева не се поучи от своя предшественик, каза депутатът от БСП. 

"Този храм на демокрацията се превръща в мерзостта на запустението", заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Той призова председателстващия заседанието Емил Христов да прекъсва изказванията, които не са за пленарна зала.

"Мнозинствата стават леко арогантни и това е причината в края на мандатите на парламентите да се иска оставката на председателя на НС", заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по повод изказването на Славчо Атанасов от НФСБ по-рано. Този пост не забранява, но предполага да няма партийност и да няма регионалност, обърна се Цонев към Караянчева.  В Кърджали управлява кмет на ДПС.

ДПС смята, че в Кърджали трябва да има и друго представителство освен на ДПС, каза Цонев в отговор на твърденията, че е разбит бастионът на ДПС в Кърджали с подкрепата на Цвета Караянчева.

В този състав това Народно събрание е изчерпано и оставката на госпожа Караянчева не е достатъчна, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която призова за разпускане на парламента и нови избори. 

Вчера ДПС и БСП внесоха искане за оставката на Цвета Караянчева като председател на НС в деловодството на парламента с 96 подписа. ДПС. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ посочи, че ДПС е посочило конкретни нарушения на Конституцията и законите на страната, и конкретни факти за неизпълнение на задълженията на Караянчева като председател на НС. Карадайъ подчерта още вчера, че многобройните случаи уронващи авторитета на институцията председател на парламента са известни на цялото общество.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.