НС прие правилата за избор на шеф на КПКОНПИ

НС прие правилата за избор на шеф на КПКОНПИ

Парламентът прие правилата за избор на нов шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като той ще бъде ясен до края на ноември. Това стана със 150 гласа "за", без против и 3 "въздържал се". 

Мястото остана вакантно след като Пламен Георгиев подаде оставка през юли, причина за която стана имотният скандал около пристройката на терасата му. Парламентът я одобри, а до този момент функциите му се изпълняват от неговия заместник Антон Славчев.

След като бяха приети правилата започва да тече 14 дневен срок, в който депутатите могат да издигат номинации.  Кандидатите имат 7 дни срок да внесат писмена декларация за имотно състояние и конфликт на интереси. Следва проверка за принадлежност към Държавна сигурност, а след това и изслушването на кандидатите от ресорната комисия. Това ще стане на открито заседание, което ще се излъчва и онлайн на сайта на НС. Накрая предложенията трябва да бъдат гласувани в зала, като кандидатът, трябва да спечелил половината от гласовете на присъстващите депутати, а бъде избран за шеф на КПКОНПИ. Също така председателят на комисията трябва да е с юридическо образование и да има 10 годишен стаж. 

Новият председател ще довърши мандата на комисията, който е 6 г. и тече от пролетта на 2018 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.