НС прие на първо четене промени в Закона за лечебните заведения

НС прие на първо четене промени в Закона за лечебните заведения

Изпълнителните директори на университетските болници ще могат и да преподават

Парламентът прие на първо четене промени в Закон за лечебните заведения. За измененията гласуваха 91 депутати, против бяха 3 депутати, 66-ма гласуваха "въздържал се". Промените бяха представени от Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване.

Законодателната инициатива отговаря на необходимостта от привеждане на Закона за лечебните заведения в съответствие със Закона за публичните предприятия (ЗПП) по отношение на изискванията за избиране и назначаване на членове на органите за управление и контрол на държавните и общински лечебни заведения, както и на изискванията за предсрочното прекратяване на договора.

Поправките са свързани с изискванията какъв да е съставът на контролните органи на държавните и общински лечебни заведения. Изпълнителните директори на университетските болници ще могат да преподават в съответните медицински университети, решиха народните представители. Работещите на трудов договор или по служебно правоотношение и са управители на управителни съвети и съвети на директорите ще могат да преподават. "Тревогата идва от сигнали от управителите на големи лечебни заведения, университетски болници, заради това, че на тях, съгласно действащите разпоредби на Закона за публичните предприятия, им е забранено да работят по друг трудов договор и те няма да могат да упражняват преподавателска дейност", аргументира се Дариткова.

Георги Михайлов от БСП заяви, че БСП няма да подкрепи законопроекта. Според него лечебните заведения не могат да бъдат разгледани като публични предприятия. Михайлов смята, че промените не са в интерес на здравеопазването и се ограничава достъпът на хора от лечебните заведения до управленските органи. Михайлов поясни, че се ограничава възможността работещите в лечебните заведения да бъдат членове на управителните съвети. Дариткова пък обвини Георги Михайлов, че е подвел парламентарната група на БСП.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.