Със законови промени: Разтоварват ВАС

Със законови промени: Разтоварват ВАС

Парламентът прие на първо четене промени в Административно-процесуалния Кодекс (АПК). Административните съдилища на първа инстанции ще извършват проверката на редовността на касационната жалба или протест, а не ВАС както до сега, предвиждат поправките. 

В  момента тази проверка - дали една жалба е редовна или не, се прави от зам.-шефовете на ВАС и от председателите на отделения в съда.Така обаче те са били натоварени с огромна административна тежест, което на свой ред им пречило да изпълняват същинските им задължения. Именно затова се предлага първоинстанционният съд, постановил акта, който се обжалва, да проверява редовността на жалбата.

Според предложенията, ако дадена жалба не отговаря на изискванията ще я оставят без движение, но ще я пращат на оспорващата страна в срок от 7 дни да отстрани нередностите. Ако касационната жалба е редовна, съдът ще изпраща препис от нея заедно с приложенията на другата страна, която в 14-дневен срок може да подаде отговор. Едва след изпращането на отговора или на изтичането на срока, делото ще се изпраща във ВАС. ВАС на свой ред ще осъществява контрол върху извършената от първата инстанция проверка. Ако пак се открият пропуски, делото ще се връща обратно. Няма да се дължи държавна такса за обжалване на актовете на административните съдилища и на ВАС, с които са оставили дадена жалба без разглеждане.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.