Газовите пистолети вече само със сертификати

Газовите пистолети вече само със сертификати

Затягат контрола върху оръжията, за да не бъдат преработвани

Всички газови оръжия ще бъдат вече със сертификат, който да гарантира, че не могат да бъдат преработвани за бойно оръжие или за изстрелване на каквито и да е елементи с тях. Това заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ и член на Вътрешна комисия Маноил Манев в колуарите на НС във връзка с промените в Закона за оръжията и боеприпасите, които парламентът гледа на второ четене. 

По отношение на ловците, Манев увери, че всички оръжия запазват режима си, който притежават към момента. Той отбеляза, че са гласували отпадането на прословутата точка 7 в закона, която гласи, че при 3 административни акта за наказания се отнема разрешителното. „Това е една точка, която беше огромен дебат в обществото. Няма я вече“, обясни депутатът от ГЕРБ.

Манев допълни, че са отстранени проблемите, които са съществували за колекционерите на оръжия и организациите, правещи възстановки на исторически събития. „Създадохме процедура, по която ще могат законно да придобиват барута и всичко, което им е необходимо и да го отчитат по законов ред, така че да няма полузаконни или незаконни неща“, коментира той.

По въпроса за регистрите Манев заяви, че данните за закупени пистолети ще бъдат подавани и от търговците, а не само от купувачите. Това се въвежда, за да има двойно засичане и да може такава сделка с оръжие да е контролируема.

Манев уточни, че част от текстовете, които касаят административните мерки, влизат в сила с отложена дата, но другите влизат в сила веднага. „България е една от уникалните държави по отношение на оръжията. Никога в България оръжие, дори по времето на турското робство, не е било приоритет на богатите“, завърши Манев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.