Държавният бюджет за 2020 г. бе приет на първо четене от депутатите. От 218 гласували, 126 подкрепиха сметката на правителството, 92-ма бяха против и без въздържали се.

“Бюджет 2020 г. е бюджет на застой”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея трябва да се промени начинът на дискутиране на парите за догодина - не откъм предложени пари, а откъм това какви проблеми има България и как може да се решат те. “Първо, това е демографската криза и сме единодушни, че проблемът е огромен”, каза Нинова. По думите й няма политика за възрастните, децата и за младите семейства, които нямат стимул да започнат бизнес у нас и да гледат деца. “Здравеопазването е втори проблем, който също не е решен - отпускате нови 500 млн. лв. за поредна година, но няма гаранция, че те ще достигнат до мед. експерти за заплати, до болниците”, допълни лидерът на БСП. Тя продължи, изреждайки парите за пенсионери, образованието и икономиката като сектори.

“С този бюджет, политики и програма България не може да достигне повече от 3% устойчиво развитие”, смятат от ДПС. Според тях в сегашната сметка на правителството целта е постигане на ускорен растеж. “Трябва да се прави разлика между ускорено и устойчиво развитие - ние в ДПС го наричаме “ускорено догонващо европейските страни развитие”, каза Йордан Цонев от ДПС. По думите му още от 1997 г. има традиция всеки бюджет да има наименования и първият такъв е бил наречен “бюджет на наследството”, но председателят на ресорната комисия към НС Менда Стоянова отнела това право.

Според Стоянова няма лошо да има повече от същото, на което Цонев отвърна, че бюджетът има добри страни като увеличаване на заплатите в образованието и в сектора на държавна администрация. Място за реформи в бюджета обаче няма, което стана причина депутатите да критикуват плана на правителството за догодина.

Според ДПС бюджетът трябва да подпомага реформите. “България губи ценно икономическо време години наред, което няма кой да ни го върне”, допълни Цонев. Мнението му бе споделено и от други депутати, включително и от НФСБ.

“Не правете грешката на Симеон Дянков преди 8 години”, обърна се с призив към финансовия министър Славчо Атанасов от ОП по повод изказването на Горанов за данъците на общините отпреди седмица. От БСП продължиха с критиката: “Няма разлика между предишния и сегашния бюджет - липсата на реформи е очевидна, и всяка година изкуствено се намаляват приходите, за да се покаже как има превишение”, коментира Драгомир Стойнев. Той постави под въпрос предложения баланс, тъй като по думите му, има задаваща се криза и тъмни облаци над европейската икономика, предизвикани не само от Брекзит и търговската война между САЩ и Китай, но и от намаляващото потребление в Еврозоната. Освен това, той изтъкна, че е важно да се обнови техническата база в професионалните училища. “Ние сме болна нация, която става все по-неграмотна и за съжаление ди отива”, завърши изказването си Стойнев. Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова защити бюджета и изтъкна, че между БСП и ГЕРБ има фундаментални различия относно начина на стимулиране на икономика.

От “Воля” пък определиха бюджета като инерционен и го подкрепиха. “За нас бюджетът е добър, когато в него са заложени основни приоритети, които отговарят на човешките нужди”, каза Веселин Марешки.

По отношение на недоволството за реформите, финансовият министър Владислав Горанов каза, че леви и десни имат различна представа как трябва да изглеждат реформите и докато се състезават коя реформа ще се хареса повече на народа, няма да има адекватни решения.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Данъчните запечатаха китайски магазин, бензиностанции, ресторанти в Пазарджик

Служители на НАП запечатаха магазин „Пинко“. Това е записано в списък на ТД на НАП – Пловдив. Сред санкционираните са и два ресторанта – „Конака“ и „Гардън“. Под ножа на проверяващите са минали с отрицателна оценка и автосервиз на ул. „Стефан Караджа“, автоморга на изхода на Пазарджик към Пловдив, бензиностанция на Ивайловско шосе, баничарница на бул. „България“и магазин „Данини“.

Общо необслужваните заеми достигнаха 6,5 милиарда. Нивото им е 8%, при средно за ЕС 3,1%

Висящи кредити за 3 млрд. лв. продадени на събирачи на дългове

Общо необслужваните заеми достигнаха 6,5 милиарда. Нивото им е 8%, при средно за ЕС 3,1%

Банките в България продадоха над 3 млрд. лева лоши кредити на колекторски фирми през последните две години. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите, сочат данни на неправителствената организация, цитирани от БТА.

Община Пазарджик няма да вдига местните данъци и такси

През 2020 година Община Пазарджик запазва размера на данъчното облагане и начислените данъчни задължения на лицата ще бъдат като през предходната година. На 9 януари 2020 година в община Пазарджик стартира кампанията за плащане на местните данъци и такси ( данък върху недвижимите имоти, данък върху превозните средства и такса за битови отпадъци).