НС поразя БСП за налагането на мораториум за битови сметки

НС поразя БСП за налагането на мораториум за битови сметки

Депутатите от БСП не успяха да убедят колегите си от мнозинството да подкрепят решението им за налагане на мораториум за срока на извънредното положение за битови плащания - ток, парно, телефон, вода. Министри пък предупредиха, че това би накарало хората да натрупат сметки от по 2-3 месеца, което е много рисково. 

Крум Зарков от БСП обясни, че предложението на левицата не е да се опрощават сметките, а само да могат да бъдат плащани разсрочено във времето. Според него това ще има здравен и социален аспект. "Ясно, че хората, които са загубили работата си, когато ги натоварят и с битовите сметки, няма да могат да се справят", коментира той. Другият мотив на левицата е, че след като управляващите призовават хората да си останат вкъщи, не е редно те да трябва да си плащат сметките по време на извънредното положение. "Освен пред аптеките, опашките сега се вият и за плащане за сметки", посочи Зарков.

Съпартиецът му Георги Гьоков цитира проучване на Евростат, според което всеки трети българин се затруднява да си плаща навреме сметките, а при настоящата ситуацията още повече хора ще имат този проблем. По думите му предложението на БСП цели още да успокои хората, че поне няма да им бъдат начислявани лихви върху плащанията. "Нима в другите страни в Европа, които ги предприемат тези мерки, хората са по-зле от нас", риторично попита Гьоков. Иван Иванов от БСП припомни, че от петък сме в извънредно положение и това тревожи всички. По думите му счупвайки бюджета на обикновения български гражданин, щял да се счупи и бюджетът на цялата държава. 

„Не е монопол на БСП да мисли за хората“, разкритикува идеята на левицата Йордан Цонев от ДПС. „Основният лост да помагаме на хората е като запазим техните работни места“, посочи още той. Според него най-важното е хората да запазят работните си места и заради това мерките за помощ трябва да са насочени към бизнеса. "Нека да работим трезво", призова той. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че всички усилия на властта са насочени към това българите да се почувстват сигурни по време на извънредното положение. Според нея решението, което предлага БСП, означава, че с този императивен текст се задължават хората да не си плащат сметките навреме. "Ако това решение бъде прието, то има силата на закон", допълни тя, а мерките на правителството гарантирали равнопоставен на всички. Тя припомни, че МС предлага удвояване на срока за плащане на сметките от 10 на 20 дни, като нямало как през това време да бъде спрян токът на потребителите. Петкова призова политиците да не допускат междуфирмена задлъжнялост в толкова важен сектор като енергетиката. 

От своя страна регионалният министър Петя Аврамова алармира, че хората вече започвали да не си плащат сметките за вода и,че ВиК оператори вече са се оплакали от това. "От 30 до 50% е плащането на сметките към февруари и то само заради това, че се е разчуло, че ще има такъв мораториум", каза тя. Според нея решението на БСП ще вкара потребителите в задължения и ще ги превърне в клиенти на фирмите за бързи кредити.

Участие в този дебат взе и председателят на КЕВР Иван Иванов, според когото неплащането на битовите сметки от страна на потребителите ще доведе до „голям риск българската електро-енергийна система“. Той посочи, че мораториум върху битовите сметки за ток и вода ще блокира цялата енергетика и ще нанесе тежки последствия по веригата. "Ако кризата продължи три месеца, няма да влязат постъпления в размер над 1 млрд. лева", предупреди Иванов.

Междувремнно стана ясно, че утре, четвъртък, няма да има парламентарно заседание, тъй като нямат дневен ред, но парламентарните комисии ще работят. Така следващото заседание е в петък, а първа точка е второ гласуване на Законопроект за мерките по време на извънредното положение. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.