Парламентът отхвърли предложението на БСП министър-председателя и вицепремиерите да идват в НС всяка първа сряда от месеца и да отговарят на въпроси. Това стана с 68 гласа "за", 85 "против" и 11 "въздържал се". 

Също така в проекта на решение за допълнение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание се предвиждаше, ако по уважителни причини премиерът или заместниците му не могат да присъстват, председателят на НС да насочи най- скорошната дата за изслушване.

По думите на Георги Свиленски от БСП с това предложвние целят да вдигнат авторитета на парламента и държавата. Също така социалистите обвиниха ГЕРБ, че крият премиера и, че той не отговарял на зададените му въпроси. 

Председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, заяви, че е от дебатите е останала с впечатление, че от опозицията искат да се възползват от високия рейтинг на премиера и чрез него да повишат и рейтинга на НС. "В рамките на сегашния правилник на НС има достатъчно възможности, ако вие коректно го спазвате, да се явява министър-председателят винаги по актуални теми, а не планово - един път месечно", допълни Дариткова. Тя посочи, че най-после е разбрала какво е отнела демокрацията на БСП и отбеляза, че това е блиц-контролът.

Призован от социалиста Крум Зарков, Георги Марков изрази мнение, че е възможно да има контрол, но мнението му е, че трябва да се възприеме унгарския модел- да заседава на сесии. "Не трябва НС да е постоянно действащ орган, а трябва да са на 2 сесии", добави той. 

Съпартиецът им Красимир Ципов даде да се разбере, че половината въпроси, които са били задавани към премиера не  били в несъответствие с правилата на парламента. По думите му не били дадени аргументи защо трябва да има блицконтрол.

Искрен Веселинов от ОП зави, че тази форма на парламентарен контрол  нямало да свърши работа, а само щяло да изяде от време за важни законопроекти и за това няма да го подкрепи. От своя страна Павел Шопов от Атака, заяви, че ще подкрепят това предложение. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов прати жандармерията на границата, чака разговор с Ердоган

Армията, жандармерията и граничната полиция спешно са дислоцирани на границата с Турция. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в МС. Целта е да отбие евентуален мигрантски наплив след повишаване на военното напрежение между Турция и Сирия. По думите на Борисов край Одрин има струпани група мигранти.

Горанов: При епидемия на коронавирус бюджетът ще подкрепи осигурителната система

При епидемия на коронавирус осигурителната система безспорно ще бъде под натиск, но в Законът за държавния бюджет има текстове, гарантиращи баланса на бюджета на държавното обществено осигуряване. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти в Народното събрание.

При нужда БГ фирми произвеждат допълнително маски

Разблокират 100 000 литра спирт от резерва, увеличават леглата в болниците

При нужда БГ фирми произвеждат допълнително маски

100 000 литра спирт от Държавния резерв ще бъде деблокиран и предоставен на производителите на дезинфектанти. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на заседанието на МС заради коронавируса и недостига на спирт и дезинфектанти на пазара.