Депутатите отхвърлиха блицконтрола

Депутатите отхвърлиха блицконтрола

Парламентът отхвърли предложението на БСП министър-председателя и вицепремиерите да идват в НС всяка първа сряда от месеца и да отговарят на въпроси. Това стана с 68 гласа "за", 85 "против" и 11 "въздържал се". 

Също така в проекта на решение за допълнение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание се предвиждаше, ако по уважителни причини премиерът или заместниците му не могат да присъстват, председателят на НС да насочи най- скорошната дата за изслушване.

По думите на Георги Свиленски от БСП с това предложвние целят да вдигнат авторитета на парламента и държавата. Също така социалистите обвиниха ГЕРБ, че крият премиера и, че той не отговарял на зададените му въпроси. 

Председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, заяви, че е от дебатите е останала с впечатление, че от опозицията искат да се възползват от високия рейтинг на премиера и чрез него да повишат и рейтинга на НС. "В рамките на сегашния правилник на НС има достатъчно възможности, ако вие коректно го спазвате, да се явява министър-председателят винаги по актуални теми, а не планово - един път месечно", допълни Дариткова. Тя посочи, че най-после е разбрала какво е отнела демокрацията на БСП и отбеляза, че това е блиц-контролът.

Призован от социалиста Крум Зарков, Георги Марков изрази мнение, че е възможно да има контрол, но мнението му е, че трябва да се възприеме унгарския модел- да заседава на сесии. "Не трябва НС да е постоянно действащ орган, а трябва да са на 2 сесии", добави той. 

Съпартиецът им Красимир Ципов даде да се разбере, че половината въпроси, които са били задавани към премиера не  били в несъответствие с правилата на парламента. По думите му не били дадени аргументи защо трябва да има блицконтрол.

Искрен Веселинов от ОП зави, че тази форма на парламентарен контрол  нямало да свърши работа, а само щяло да изяде от време за важни законопроекти и за това няма да го подкрепи. От своя страна Павел Шопов от Атака, заяви, че ще подкрепят това предложение. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.