НС отхвърли политическото номадство

НС отхвърли политическото номадство

Николай Хаджигенов, Мария Капон, Арман Бабикян и Валентина Василева-Филаделфевс опитаха да възстановят правото на „политическото номадство“ в парламента.

В чл. 13 ал. 4 от Правилника за дейността на Народното събрание те предложиха народните представители от парламентарна група, преустановила съществуването си, да могат да бъдат приети за членове на друга парламентарна група, както и да могат да образуват нова.

В чл. 14 ал. 5 пък юристите предлагаха депутат, напуснал или изключен от парламентарна група, да може да заявява принадлежност и да бъде приет за член на друга парламентарна група. Освен това промени в чл. 23 предвиждат, ако напусналите или изключени депутати създадат нова група, то те да имат право на участие в парламентарните комисии. ГЕРБ се обявиха срещу предложенията.

„Новото начало на този парламент ни връща към добре забравени стари практики. Може би ще се върне и гласуването с чужди карти”, възрази народният представител Христо Гаджев.

В отговор Арман Бабикян се опита да намери връзка между предлаганата практика и мажоритарността при вота.

„Това за политическото номадство го слушаме от 30 години. Опитваме се да се предпазим от това две парламентарни групи да се съберат в един алианс, в което не виждам никакво политическо кръвосмешение, ако те са си близки”, опонира Арман Бабикян.

Колежката му Мария Капон изтъкна от трибуната, че за разлика от много други парламентарни групи в тяхната има свобода – да имат различно мнение и свободен вот. Мая Манолова пък напомни на ГЕРБ, че те „не са застраховани от цепещи се електрони“.

„Внимавайте какво говорите, защото със сигурност утре това ще се случи на вас”, предупреди Манолова. В отговор Маноил Манев от ГЕРБ коментира, че ГЕРБ „няма да се меси в партийната любов“.

„Някой искал да се събере с ДПС, с БСП, да се омешат, да си лягат. Не чухме нищо за вота на хората. От баба си знам – когато любовта заговори, била тя двойна или тройна, или различна, всичко останало мълчи”, иронизира опонентите си Манев.

Накрая предложението беше отхвърлено с огромно мнозинство.

Какво се прие в правилника на НС четете ТУК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.