Парламентът одобри започването на преговори за ЕС на Македония и Албания

Парламентът одобри започването на преговори за ЕС на Македония и Албания

Народното събрание одобри декларация за започване на преговорите за евроинтрегарцията на Северна Македония и Албания. Това стана след като декларацията бе вкарана в дневния ред като първа точка.

От документа става ясно, че България подкрепя започването на преговори за присъединяване в ЕС на Северна Македония и Албания. Въпреки това се обръща внимание на факта, че това няма да е за сметка на изопачаване на исторически събития, документи и артефакти, както и на ролята и възгледите на личности от българската история, за това НС призова Скопие да прилага ефективно договора за приятелство. Също така призова и да се спре говора на омразата. От декларацията стана ясно още, че започването на преговори не е гаранция за членство. Албания да приеме вторичното законодателството относно прилагането на закона за малцинствата, да гарантира българското малцинство да изучава книжовен българския език, в традиционно населените места.

Парламентът прие две поправки в декларацията. Първата бе предложена от Таско Ерменков от БСП, като предложението му бе да бъдат реабилитирани жертвите и репресираните не само по времето на тоталитаризма, а за целия период хора, които са били с българско съзнание в Македония. Втората бе по предложение на Христиан Митев от НФСБ, а именно съседката ни да бъде задължена да възстанови паметниците и гробниците на български войници.

"Позицията ни за Македония и Албания е написана със самочувствие, което трябва да ни говори, че демонстрираме национално достойнство", заяви Джема Грозданова от ГЕРБ. Тя даде да се разбере, че вчера на Председателски съвет декларацията е подкрепена от всички парламентарни групи. "Имахте време да я прочетете. Вчера всичко това беше подкрепено, за да може днес да направим така, че най-накрая да излезем с една ясна категорична позиция по тема, по която много от нас сме ангажирани", добави тя.  Това е във връзка с искането на БСП за почивка за да можели да се запознаят с декларацията, но тя не беше дадена поради факта, че не беше минало час след започването на работата на парламента.

Зам. -председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев заяви, че от движението ще подкрепят декларацията. Той изтъкна, че присъединяването на Западните Балкани към ЕС е от първостепенно значение за мира, стабилността и сигурността на региона. Цонев посочи, че няма как в региона да има стабилност, мир, сътрудничество и посперитет без присъединяването на държавите от Западните Балкани, в това число и на най-голямата и най-мощна във военно и икономическо отношение държава на Балканите - Турция. "Ние смятаме, че и там преговорите трябва да продължат, защото сме убедени, че без присъединяването на тази най-голяма държава стабилността на Балканите винаги ще бъде под някакъв въпрос", допълни Цонев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.