НС одобри доклада за БНР, нямало политически натиск

НС одобри доклада за БНР, нямало политически натиск

Парламентът одобри доклада на Временната комисия, която трябваше да нищи случая с прекъсването на сигнала на БНР и дали e имало политически натиск върху ръководство и журналисти. Докладът бе прочетен от председателя на комисията и депутат от ГЕРБ Тома Биков, който изтъкна, че по време на заседанията не било споменато нито едно име във връзка с политически натиск. 

Докладът бе приет с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля", а против гласуваха само от БСП. 

От Временната комисия правят извода, че не е налице техническа причина за спиране на радиото и че това се е случило след изпращане на изричен имейл с искане за спиране, а по-късно и за повторно пускане до НУРТС. В доклада се посочва още, че фактическото изпращане на имейла с искане за спиране на радиото е направено от Пламен Костов, директор на дирекция „Техника“ и че са налице множество индикации за възлагане на спиране на радиото от страна на Светослав Костов, генерален директор на БНР към този момент. Временната комисия не установява със сигурност дали това е налице, като следва да бъде установено от прокуратурата. Комисията смята, че генералният директор е лицето, което носи цялата отговорност по обезпечаването на нормалната дейност на радиото във всички негови програми.

От БСП се противопоставиха, като заявиха, че няма да подкрепят доклада. Те настояваха да бъде изслушан настоящияj главен прокурор Иван Гешев и той да даде разпечатки от телефонните разговори.

Биков отговори на критиките на социалистите, като увери, че разпечатките нямало да доведат до решение на проблема, а до спекулации. Той каза, че разпечатките са част от разследването и се обявяват само при тежки разследвания.

„Ще замъглят и без това мъгливата атмосфера“, каза Биков. Депутатът увери, като слушател на радиото, че има свобода на словото.

Биков направи извод, че в БНР били налице вътрешни проблеми, свързани с нездравословна работна атмосфера, разцепление на колективите, проблеми с финансирането и непропорционалност на разпределението на средства между отделните програми. Той припомни, че целта на комисията била, че ако не може да се помогне, поне да не се вреди.

„Аз много ясно съм си давал сметка за това, че може да бъде обвинена, че самата тя оказва политически натиск“, отсече Биков. По думите му са останали в рамките на закона и в рамките на приличието, неутрални и по отношение на различните лобита в радиото. Друга цел била да се проследи целия процес и да информира Народното събрание за това какво се е случило в радиото. Депутатът отбеляза, че комисията допринесла за още една гледна точка по въпроса.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.