НС обсъжда промените в закона за извънредното положение ( НА ЖИВО)

НС обсъжда промените в закона за извънредното положение ( НА ЖИВО)

Депутаите обсъждат промените в Закона за мерките при извънредно положение в пленарна зала, които бяха разгледани в правна комсияи в НС вчера, неделя.

Една от промените предвижда държавата да поема не само 60% от заплатите на служителите в засегнатите от кризата с коронавируса сектори, но и осигуровките. Промяната бе одобрена от правната комисия по предложение на зам.-шефа на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

По време на дебатите в зала Цонев заяви, че всяка компания, която иска да запази работните места, трябва да бъде в обхвата на мярката „60/40“. Той предупреди, че сигналите относно прилагането на мярката са разнопосочни и лоши – заповедите на Бюрата по труда за документите, с които стесняват обхвата на мярката. Цонев псочи, че може да се формулира точното поле на мярката, но засега народните представители се въздържат. По думите му, ако мярката се отнасяла до спрели предприятия, компании и фирми за работници извън полето на работа, мярката трябвало да се отнася още повече и за компании, които полагат усилия да запазят част от персонала си. „Ако получим още един сигнал, че мярката се стеснява при прилагането й от подзаконови нормативни актове от изпълнителната власт, ще трябва да формулираме точното поле на мярката 60/40“, предупреди той.

Друга промяна е да не се начисляват наказателни лихви или неустойки при забавяне на вниска по кредита или лизнга, или при задължение към колекторски фирми и такива за бързи кредити. Финансовите институции няма да могат предсрочно да искат и парите от клиентите си. По време на дебатите в пленарна зала от БСП заявиха, че с този текст не се включват електродружествата и телефонните конпании, а само банките и обвиниха управляващите, че длъжниците не били защитени. Крум Зарков каза, че щяло да се забави плащането и фирмите да прекратят услугите. Христиан Митев от НФСБ се противопостави, като каза, че няма такова нещо, че при забавяне на плащането услугата ще спре. По думите му е записано, че няма да тече лихва и няма да се изземват вещи. От своя страна правосъдниият министър Данаил Кирилов, заяви, че длъжниците били свръх защитени. "Дано не сме сгрешили", добави той. 

В зала депутатите обсъдиха и прецизираните текстовете кои дела ще продължават, като се прилага и списък с производства. Дава се гратисен период от 7 дни за влизане в сила на този текст, така че страните по делата да се запознаят. По време на дебата Зарков похвали решението на управлявашите за прецезирането на текста. 

При извънредно положение държавни и местни органи да заседават от разстояние, същото важи и за съдебните заседания, като се дава възможност страните по делата да участват виртуално. Наред с това се предлага съдебната система тази година да няма лятна ваканция.

Туроператорите ще имат срок до 13 юни - месец след изтичането на извънредното положение, да започнат да възстановяват парите за неосъществени групови почивки, като това да става и с ваучери за 24 месеца. По време на дебатите по тази точка в пленарна зала, Юлиан Англелов от ВМРО предложи срока за връщане на парите на клиентите от туроператорите да бъде променен на 6 месеца. Той смята, че за месец операторите няма д амогат да стберат парите и бранша щял да фалира. Христиан Митев от НФСБ пък предложи 12 месеца. Шефката на правна комсия Анна Александрова обясни, че Министерство на туризма работело по въпроса за да намери по-скоро решение. Тя подчерта,че било 1 месец за да може да се почепи практика от европейските страни, както и, че се чакало справка от туроператорите.

Държавата и общините да могат да намалят или да освободят от плащането на наеми на засегнатите фирми и физически лица, които ползват държавни и общински имоти, пък гласи друг текст, като той бе предложен от ВМРО.

През времето на извънредното положение пък държавата да не изплаща субсидии на партиите, като за същото време няма и да им се начисляват такива. По време на дебатите по тази точка социалистът Крум Зарков, заяви че ще подкрепят предложението.

Разрешава се и откриването на нови процедури по обществени поръчки.

Удължава се срокът, в който лицата, заемащи държавни длъжности, трябва да внесат имуществените си декларации и тези за конфликт на интереси. Задължението досега бе до 15 май, а с промените се дава срок от още 1 месец след края на извънредното положение.

На комисия се прие също така да се намали до 1000 лева глобата за неспазването на ограничителните мерки, въведени със заповед на здравния министър или местното РЗИ. При повторно нарушение между 1000 и 2000 лева. Когато става дума за фирма, глобата да е от 500 до 2000 лева. При повторно нарушение от страна на търговец обаче санкцията вече стига до 5000 лева. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.