НС обсъжда намаляването на ДДС тази седмица, в четвърък - избират омбудсман

НС обсъжда намаляването на ДДС тази седмица, в четвърък - избират омбудсман

ДПС предложи 9% ДДС за детски храни и фармацевтични продукти

Поправките в закона за ДДС-то ще гледат тази седмица депутатите. Точката е включена за пленарното заседание в петък, тъй като преди това те трябва да минат през няколко комисии в НС. Само ден по-рано пък - в четвъртък - депутатите ще трябва да гласуват новия омбудсман. За поста е номиниран само един кандидат - Диана Ковачева, която в момента довършва мандата на Мая Манолова. Преди седмица Ковачева мина през ислушване в ресорната комисия по вероизповедания и права на човека.

Иначе има внесени 6 различни законопрокта за промяна на ДДС-то, които днес трябява да минат през бюджетна комисия на първо четене. Сред тях е и това на ДПС, внесено от депутатът от движението и издател на „Телеграф Медиа“ Делян Пеевски, председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ и зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Те предлагат  9% ДДС за детски храни и фармацевтични продукти.

Целта на мярката е да доведе до поевтиняване на стоките за децата до 3 г.. „При увеличаваща се безработица и нарастване броя на българските домакинства, изпитващи все по-сериозни финансови трудности, настоящият законопроект има за цел да подпомогне семействата с малки деца", посочиха в мотивите си от ДПС.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха общ законопроект, който предвижда данъчна ставка от 9% за настаняване, предоставяно в хотели и подобни заведения, включително и предоставянето на ваканционно настаняване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани. Тази ставка се предлага и за доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път или двете, включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, и детски книги. От БСП предлагат намалена ставка по ДДС за храни и лекарства. От "Воля" настояват ставката по ДДС да бъде намалена на 9 процента за книги, учебници и учебни помагала. Ползването на услуги във фитнес зали и спортни зали да се облага с 9 процента ДДС, настояват от "Воля".

Тази седмица депутатите ще разгледат на второ четене промени в закона за управление на агрохранителната верига. С измененията се уреждат още специфичните изисквания при осъществяване на официален контрол и други официални дейности върху храните на територията на България. С новия закон се регламентират условията и реда за разработване и изпълнение на Многогодишен национален план за контрол.

Парламентът ще разгледа на второ четене промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. С текстовете се въвежда по-детайлното идентифициране на различните петролни продукти, които се включват при изчисляване на задължението за поддържане на запасите и при отчитане изпълнението на вече създадените запаси.

В програмата на народните представители тази седмица са и промени в Закона за Държавна агенция "Разузнаване" и Закона за подземните богатства, което също е предвидено за четвъртък.

За петък пък е заложен и парламентарен контрол.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.