НС избра Сачева за социален министър
3

НС избра Сачева за социален министър

Парламентът избра Деница Сачева за министър на социалната труда и социалната политика. Това стана с 114 гласа "за", 106 "против" и 3 "въздържал се". 

До рокадата в кабинета, предшествана от бурни дебати в парламента, се стигна, след като социалният министър Бисер Петков подаде оставка и тя бе приета от премиера Бойко Борисов.

"Много добре съзнавам мащаба, отговорността и трудностите, свързани със социалната политика. Това е комплексна политика, която трябва да ангажира знания от областта на образованието, здравеопазването и финансите. И незначителна част от тези сектори. Аз имам личен опит - практически, управленски и административен", обясни Сачева.

Затова тя смята, че може да е полезна в търсенето на балансирани решения. Напомни, че социалното министерство се занимава и с пазара на труда и с индустриалните отношения и затова ще търси връзка между социалното и образователното министерства.

По думите й политиките, които ще изпълнява, са управленските приоритети и тези на коалиционно правителство. След това каза, че те са разписани и са ясни и не би следвало да има изненади. Тя обяви, че чутите в пленарната зала критики са част от мащабна дезинформационна кампания, която я изненадала. "Изненадана съм от задълбочените познания на биографията ми, но цитираните тук неща са събирани основно в интернет търсачки" , допълни Сачева. След това даде пример с анкетата, с коато БСП я обвини, че вкарва джендър темата в училище. "Тя е въведена преди 5 г. по времето на министър от БСП - проф. Анелия Клисарова, а ГЕРБ я отмени", даде да се разбере Сачева. След това призова депутатите да напишат "задължително сексуално образование" и щяло да излезе името на друг кандидат за кмет, подкрепен от БСП.

"Джендър идеологията не е въвеждана в българското образование и не е подкрепяна от нито един член на политическия екип на Министерството на образованието", каза тя и добави, че вярва, че полът се определял биологично.

По въпроса за Истанбулската конвенция Сачева даде да се разбере, че има решение на КС и нямалл какво да се коментира. Но уточни, че е против насилието, особено над жени и деца и е за традиционното семейство между мъж и жена. Тя обяви, че е впечатлена от архивните дейност на опозицията. А по повод цитирано от трибуната нейно интервю срещу ГЕРБ обясни, че то е част от предизборна кампания, в която е участвала, по конкретни казуси и няма отношение към това, което се случва днес. "Фактът, че работя с партия ГЕРБ означава, че приемам политиките, които прави и провежда. Но всеки има право на мнение, което може да се развива във времето" , допълни Сачева.

По отношение на закона за социалните услуги гарантира, че ще провежда диалог с всички заинтересовани страни, защото социалната политика трябва да обединява, а не да разединява. По думите й няма да отстъпи от това, което вече е постигнато по отношение на услугите и ангажиментите към хората с увреждания. Селд това сама изброи думите, които я характеризират: диалогичност, баланс и добронамереност. "А фалшивите новини нека ги оборваме с факти" , завърши тя.

По време на дебатите Николай Сираков от ГЕРБ заяви, че има нужда от министър, който да води диалог и смята, че Сачева ще се справи в новата ситуация.

От ДПС се противопоставиха, като Йордан Цонев каза, че дебата е политически, не ставало въпрос за личности, а за политика, програма и натрупани проблеми в сектора. "

Най-много са проблемите там, защото е най, обществен сектор и няма фокус на реформите", добави той. Съпартиецът му Хасан Адемов пък изтъкна, че колегите на Бисер Петков не са разбирали езика му и за това не са искали да работят с него. По думите му смяната на министъра от принципа стани да седна нямало да реши никакви проблеми. 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че арагиантността на правителство казало, че парламента е нищо. "Борисов руши институциите в България", допълни тя. Селд това призова всеки един от министрите да запознае депутатите защо не могъл да работят с Бисер Петков. Тя акцентира, че това е осмата промяна в правителството. По думите й проблемът не бил в кадрите, а в системата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.