НС избира нов шеф на НЗОК до средата на юли

НС избира нов шеф на НЗОК до средата на юли

Евентуално до средата на юли Народното събрание ще избере нов шеф на НЗОК. Това става ясно от правилата за избор на нов управител на касата, които депутатите гласуваха. Това се наложи след като на 20 юни парламентът освободи проф. Камен Плочев  заради „обективната невъзможност” да изпълнява своите задължения за повече от три месеца.

Така парламентарните групи могат да внасят своите предложения с кандидатури за нов шеф на НЗОК в срок от 5 дни от приемането на правилата. Предложенията трябва да са с писмени мотиви, а кандидатите трябва да имат добра професионална репутация и да нямат роднини, които членуват в надзора на касата.

След това тече друг 3 – дневен срок, в който здравната комисия трябва да представи списъка до ГРАО за проверка за гражданство, както и до самия Надзорен съвет на касата. Паралелно с това ще тече и проверка на кандидатите за принадлежност към Държавна сигурност. Всички кандидатури и документи към тях трябва да бъдат качени на сайта на НС в срок от 14 дни преди самото изслушване на претендентите. Ако се налага здравната комисия може да иска допълнителни документи.

НПО–та и медиите пък ще имат право да изпращат въпроси към кандидатите, които да им бъдат зададени по време на изслушването в здравната комисия., което заседание ще бъде открито. 

БСП предложиха да не се бърза с избор на нов управител, тъй като НЗОК вече от половин година се ръководи от временно изпълняващ длъжността. Според тях трябва да се премисли нуждата от голяма законодателна промяна за нови функции на  НЗОК.

 Във всеки случай до началото на лятната ваканция на парламента депутатите трябва да са избрали нов управител на НЗОК. По закон процедурата трябва да е факт в 30-дневен срок от прекратяване на договор на проф. Плочев – решение за което бе взето на извънредно заседание на Надзорния съвет на Касата на 25 юни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.