НС избира нов шеф на КПКОНПИ до края на ноември

НС избира нов шеф на КПКОНПИ до края на ноември

Народното събрание ще избере нов шеф на КПКОНПИ, на мястото на подалия оставка Пламен Георгиев, най - късно до края на ноември. Това стана ясно, след като ресорната антикорупционна комисия в НС гласува правилата за избор на нов председател на КПКОНПИ, който напусна поста още през лятото.

Правилата ще бъдат внесени още днес в деловодството на парламента, но едва ли ще минат през пленарна зала в петък, тъй като това е последният работен ден на депутатите. От понеделник те излизат във ваканция заради местните избори и пленарни заседания няма да се провеждат. Това на практика означава, че правилата ще бъдат гласувани след вота. След приемането им започва да тече 14 - дневен срок, в който депутатите могат да издигат номинации. Самите кандидати имат пък 7 дни срок да внесат писмена концепция и декларация за имотно състояние и конфликт на интереси. Нпо-та, ВУЗ-е и други организации имат право да изпращат становища и въпроси към кандидатите. Следва проверка за принадлежност към Държавна сигурност, а след това и изслушването на кандидатите от ресорната комисия. Това ще стане на открито заседание, което ще се излъчва и онлайн на сайта на НС. Накрая предложенията трябва да бъдат гласувани от залата, като за избран за шеф на КПКОНПИ ще се счита този кандидат, който е спечелил половината от гласовете на присъстващите депутати, т.е. с обикновено мнозинство.
Новият шеф ще довърши мандата на комисията, който е 6 г. и тече от пролетта на 2018 г.

По време на дебатите в парламентарната комисия от БСП повдигнаха въпроса дали кандидатите не могат да минават предварителна проверка на имотите им декларации, тъй като сега това става едва след встъпване в длъжност и няма краен срок за обявяване на резултата. Шефът на  комисия Борис Ячев от НФСБ заяви, че може да се обмисли единствено да се въведе срок от един до три месеца след избора, резултатите от проверката да се обявят, като това обаче трябва да се реши от пленарна зала. По думите му няма закониво основание да се прави предварителна проверка.

На въпроса дали настоящият зам-шеф на КПКОНПИ Антон Славчев може да бъде издигнат и избран за шеф, Ячев обясни, че той не отговаря на изискването за 10 - годишен стаж. Наред с това председателят на комисията трябва да е и с юридическо образование.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.