НС гласува рокадите в правителството (ОБНОВЕНА)

НС гласува рокадите в правителството (ОБНОВЕНА)

НС гласува рокадите в правителството. Така, след близо три часа дебати, Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев бяха освободени и заменени с Росен Желязков, Петя Аврамова и Младен Маринов. 

Московски бе освободен с 208 гласа „за”, а Желязков бе избран с мнозинство от 125 гласа, като само БСП и ДПС са били против. Нанков пък бе освободен със 205 гласа, а неговата наследничка Петя Аврамова зае поста със 125 гласа. За оставката на Валентин Радев пък гласуваха 207 депутати. Младен Маринов бе подкрепен за вътрешен министър с помощта на 126 гласа „за”.

Тримата нови министри положиха и клетва. В началото на пленарното заседание вицепремиерът Томислав Дончев представи пред депутатите Проекта за решение за персонални промени в кабинета.

Кадровите смени в кабинета бяха направени двадесет дни след като Нанков, Радев и Московски декларираха решението си да се оттеглят от постовете. Първоначалното очакване бе смените да станат факт в четвъртък миналата седмица, но това не се случи. Причина за забавянето на правителствения "ремонт" бе, че държавният глава Румен Радев отказа да подпише в продължение на дни указ за освобождаването на Маринов от поста главен секретар на МВР, за да стане той министър, заради неспазена съгласувателна процедура. Вчера президентът подписа указа и това позволи промените в правителството да влязат в дневния ред на Народното събрание.

Междувременно се наложи да бъде излъчена нова номинация за министър на транспорта заради това, че първоначално посоченият кандидат - настоящият зам.-министър на икономиката Александър Манолев се отказа. Така днес депутатите избраха за поста досегашния председател на Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков.

Новите министри залагат на приемственост и ефективност

На приемственост, на това ще залагат и тримата нови министри стана ясно от техните думи в кулоарите на НС веднага след като бяха избрани за постовете си. Така Росен Желязков , който поема транспортното ведомство, обясни, че първото нещо, което ще направи е да направи среща с екипа във ведомството, за да се създаде условия и нормална атмосфера на приемственост  и обеща да внесе успокоение в работата. На следващ ред са изпълнение на приоритетите в управленската програма на правителството в сектор транспорт. На свой ред Ивайло Московски обясни, че секторът е тежък, но го оставя в устойчиво развитие, а Желязков имал всички качества да се справи с предизвикателствата в него. Той припомни, че загубите на БДЖ са свити, а процесите на модернизация на железниците вървят. Московски не пожела да каже дали ще се върне в НС като депутат. „Ще решим, ще си помислим“, каза лаконични той. Московски отказа да отговаря дали ще става посланик, или ще ходи в Черноморската банка за търговия и развитие.

Младен Маринов,който оглави МВР пък обяви, че в работата си ще се ръководи  също от приемствеността и ще се съсредоточи в човешките ресурси и технологичното обновление. Обучението на служителите на министерството на вътрешните работи е мой приоритет, каза Маринов. Именно затова едно от първите неща е да се срещне с полицейските синдикати. Темата обаче кой ще е новия главен секретар на МВР не била на дневен ред. Неговият предшественик Валентин Радев пък заяви, че се връща в НС и ще заеме мястото си във вътрешната комисия в НС и в тази по отбрана.

На свой ред Петя Аврамова също залага на приемствеността, но не пожела да каже дали ще покани Николай Нанков за свой заместник. Тя само лаконично обясни, че ще разчита на неговите знания и експертиза. А приоритетите, на които ще държи по време на работата си е ефективност, качество и контрол. На свой ред Нанков пък не отговори дали ще приеме една такава покана „Моите предпочитания са на заден план, важни какво  е в интерес на държавата“, отговори той на въпроса какво предпочита – да остане депутат или да стане зам-министър.

Темата коментира по-късно в кулоарите на НС и шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. От думите му се разбра, че

Цветанов  подкрепя Нанков за заместник министър в МРРБ.

По думите му едва ли има друг, който е наясно със всички детайли  по всяка една пътна отсечка. Според него Нанков познава много добре администрацията , както и работата в НС  и която и позиция да заеме ще се справи добре. Според него ако се стигне до това Нанков да стане зам.-министър, то това ще е добро решение, особено за въвеждането на тол системата. „Убеден съм, че Петя Аврамова ще бъде подпомагана от Николай Нанков. За нас позициите нямат значение, а е важно това да работим в екип. Където и да заеме позиция, той ще може да отговори на очакванията", допълни той.  Цветанов обясни още, че новият транспортен министър Росен Желязков ще продължи добрата "финансова дисциплина" . Новият МВР-шеф Младен Маринов ще продължи да развива МВР и ще назначи нови кадри в редиците на ведомството.  Цветанов обясни, че се обсъжда имена за нов главен секретар, но името му ще стане ясно след задължителната съгласувателна процедура с президента.

ГЕРБ: Днешното управление е без алтернатива, БСП:Цялото правителство да си ходи

"Днешното управление е без алтернатива и БСП бяха безпомощни в дебатите, които искаха да проведат“, каза още Цветанов в кулоарите на НС. „Но те са управлявали и всички ние сме видели техните резултати. Българските избиратели дадоха гласа си вече 10 г. да управлява ГЕРБ. Ние се натоварваме с отговорност и сме партия, която може да отчита видими резултати във всяко едно населено място", категоричен бе Цветанов. Малко по-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова, че продължават да смятат, че целият кабинет трябва да си ходи и ГЕРБ имат алтернатива. Тя обясни, че не се е изказала по време на дебатите, защото и премиерът Бойко Борисов не е бил в пленарна зала.

По време на дебатите:

ДПС обяви предсрочните избори за неизбежни, Сидеров похвали Маринов

Дебатите по рокадите в кабинета продължиха над три часа. БСП започна със скандалите още от началото, като  поискаха номинираните за министри да първо да кажат какви са техните приоритети и едва след това да бъдат избирани. Не сме в процедура по публичен подбор, отвърна им шефът на правната комисия Данаил Кирилов. „Тук не е конкурс по красота. Тук сме, за да дебатираме политики“, заяви на свой ред социалистът Драгомир Стойнев. Според червените мъжкото поведение било министрите да си подадат оставката веднага , а не една седмица по-късно. Георги Свиленски пък обясни, че смяната на министри няма да реши проблемите, а за целта трябва да се смени цялото правителство.

Вие не разбирате от оставки, отвърна му пък Том Биков от ГЕРБ и подхвърли, че БСП досега не е поела отговорност за нищо. Данаил Кировл пък похвали новите министри за техния професионализъм. Цветанов пък коментира, че няма отстъпление от ангажиментите и програмата на ГЕРБ и правителство. Цветанов нападна и БСП, като обяви, че тяхното представяне из страна на визията за управление е обречено на неуспех. С "Визия за България" БСП опознавали туристическите дестинации на България. Ние, за разлика от вас, не правим десант, а винаги сме били сред хората, каза той. "Вие не правите алтернатива. Вие сте загубили връзката си с хората. Ще възложим на нашите депутати да показват на хората на регионите кои са вашите, защото не ги познават“, обясни той и допълни – „Ако дойдете вие, ще съсипете всичко, което постигнахме за България ние“. От юли пенсиите ще се увеличат с близо 6 процента, има икономически растеж от 4%, има с 2,6 млрд. лева повече приходи в хазната", изтъка той.  Цветанов даде пример с постигнатото от транспортния министър Ивайло Московски: "800 милиона лева бяхте натрупали в БДЖ по време на вашето управление. Знаете ли какви са показателите? От 800 милиона задълженията са стопени на 110 милиона." Имаме покачване с 8 процента на доходите и 1200 лева средна работна заплата", изреди Цветанов. Накрая той обясни, че БСО търсят само медийно внимание, а ГЕР винаги печели изборите.  „При вас всичко е само визуализация и карта, а при нас реалните действия“, каза още той.


Предсрочните избори са неизбежни, коментира на свой ред лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който обясни, че следва период на още по-тежки проблеми и несигурност. Според ДПС формулата на управление е сгрешена, нужен е диалог и дълбоки реформи и реанимиране на държавността. Според него вместо с по-важни проблеми, се занимаване с оставки и посочи приоритети, върху които трябва да се съсредоточи държавата – финансовата рамка на ЕС, войната с пътищата, подобряване на живота на българите. "Във време, когато обществото има нужда от промяна и адекватни държавнически решения, сме принудени да се занимаваме с министерски оставки с цел запазване на властта, тоест с отлагане на неизбежното", каза Карадайъ. Според него трите министерски оставки ще тушират напрежението, това е очакването на управляващите, но няма да се случи."Противопоставихте български граждани, дадохте власт на национализма и популизма. Възприехте ги и ги превърнахте в своя кауза", каза Карадайъ. Според него сегашното управление е разрушило малкото останало доверие в институциите и с това е предизвикало криза на държавността. ". Потенциалът на този кабинет е изчерпан, каза Йордан Цонев и обясни, че всичко е възможно в държава, където вицепремиер е човек като Валери Симеонов, който цяло се хвали, че е затворил две заведения по морето. 

Волен Сидеров похвали Младен Маринов, който се е държал много професионално и даде пример с уличния  му сблъсък с него преди години. Сидеров визираше инцидента през 2015 година когато нахлу във фоаето на НАТФИЗ, а тогава Маринов бе шеф на Столична дирекция на вътрешните работи. Той също посочи, че това управление няма алтернатива и с това били съгласни дори президента Румен Радев.

Санкциите за Унгария също на дневен ред

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров и шеф на ПГ на Обединени патриоти Волен Сидеров иска ясна позиция на България за санкциите срещу Унгария. Именно затова ще постави на коалиционен съвет  въпроса. Поводът се оказа разминаването преди ден какво точно е решило МС по темата. Вицепремерът Красимир Каракаванов обясни, че страната ни ще защити Орбан, но само няколко часа по-късно Борисов даде да се разбере, че това решение няма законова тежест. „Доколкото разбрах, МС на оперативен съвет вчера, е взел решение да започне да изработва позиция на България. Какво означава това - и аз самият ще ги питам. На коалиционен съвет ще ги питам директно и ще искам тази позиция да бъде ясна. Да не се питате и вие, и всички останали, каква е позицията на правителството, а да бъде ясна".

 На свой ред шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че темата няма еднозначно решение. „Ние сме за силен и интрегриран ЕС“, каза той. Цветанов припомни, че дори и в еверопейските семейства са разделени по въпроса.. По думите му България е стои зад тезата, че ясно трябва да се дефинират дефектите и Унгария да не се наказва толкова строго.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък обясни, че премиерът Борисов за пореден път нанесъл удар по държавността и институциите в България, когато делигитимирал решението на МС. „Това е още едно доказателство, че прави двойна външна политика - за пред българските граждани и за навън.‘, каза Нинова по казуса дали ЕК да наложи санкции на Унгария и предложението на "Атака" и "Воля" за официална позиция на правителството. Тя посочи, че предложението не е разгледано още в парламентарната група."Смятаме, че отнемането гласа на Унгария е грешка и стъпка към разцеплението в Европа.", посочи Нинова.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.