С пълно единодушие депутатите отхвърлиха ветото  на президента Румен Радев върху поправките в закона за държавната собственост. Така със 143 гласа „за“, без нито един „въздържал се“ или „против“ народните представители отново одобриха измененията в закона. От ГЕРБ,  ДПС и патриотите дадоха да се разбере, че не споделят притесненията на държавния глава.

Поправките бяха одобрени от НС през май и предвиждаха отчуждаването на имоти за национални обекти, да става по-лесно. При спор, цената на обезщетението ще се решава от съда, а през това време строежът на пътя ще продължи.  В мотивите на ветото си пък Радев заяви, че подкрепя основната цел на закона процесът да се ускори, но според него не е постигнат нужният баланс между обществения интерес и правото на собственост. С поправките се добавяли  обекти с национално значение, определени не само със закон, но и с акт на МС, а кабинетът нямал критерии за това.

Сега по време на дебатите по ветото в НС шефката на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ с промените не предпоставя възникването на порочна практика. Христиан Митев от „Обединени патриоти“ пък поясни, че по никакъв начин с тези разпоредби не се отнема правото на собственост. Хамид Хамид от ДПС пък коментира, че законопроектът е в подкрепа на инвестиционния интерес и в защита на държавния.“Смятаме, че мярката е добра и ще позволи реализирането на инвестиционни проекти“, заяви още той и добави: „Този октопод с жалби, които, разбира се, после се оказват неоснователни, минират всяка една инвестиция в страната“. По думите му така инвеститорите с години  чакат съдът да се произнесе по екооценките на имотите. Според него тези поправки трябва да вървят в пакет с такива в закона за общинската собственост например.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Горанов: В Еврозоната ще влезем с този валутен курс или няма да влезем

Влизаме в Еврозоната при сегашния курс с еврото или няма да влезем. Цените няма да се качват. Полагаме всички усилия да влезем през април в „чакалнята“ на Еврозоната и това означава, че повече няма да падат банки и ще участваме във взимането на решения в европейските институции. Валутният борд няма да пада и ще влезем в еврозоната при курса, който е в момента. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на годишната среща на бизнеса с правителството.

Премиерът: Ще пратя самолет да прибере студентите ни от Ухан, ако ни разрешат

Възложено е на Министерството на външните работи да се следи дали има възможност да се приберат българските студенти от китайския град Ухан. "Ако ни разрешат, ще пратя самолет да ги прибере, колкото и да ни струва", каза премиерът Бойко Борисов в изказване по време на 14-ата годишна среща на бизнеса с правителството в София.

Борисов: За по-високи пенсии искаме да хванем скритите обороти

Искаме да хванем скритите обороти на търговците, за да има повече пари за пенсии и други социални плащания. Промените в Наредба Н-18, които влизат в сила в края на януари, имат за цел да излезе сивият сектор на светло. Но когато се налагат правила, това не се харесва, коментира премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на бизнеса с правителството.