Парламентът даде 3 месеца на Ананиев да мисли как ще се компенсират медиците по време на епидемии

Парламентът даде 3 месеца на Ананиев да мисли как ще се компенсират медиците по време на епидемии

В срок до 3 месеца здравният министър Кирил Ананиев трябва да представи пред парламентарната здравна комисия предложения за законови промени за регламентиране на условията на работа и финансовото подпомагане на медицински специалисти и лечебни заведения при обявена извънредна епидемична обстановка. В срок до 6 месеца той трябва да извърши и преглед на дейността на инфекциозните отделения у нас да изготви план как да увеличи ефективността им.

Ананиев посочи, че трябвало да се съхранят лечебните заведения в готовност за евентуално посрещане на предизвикателствата през есента и зимата. 

По думите му извънредната епидемична обстановка поставила на изпитание всички здравни системи в целия свят, в това число и нашата. „Веднага искам да кажа, че след първоначалните трудности, които имахме в първите седмици, ние намерихме необходимата организация, необходимите действия, необходимите стъпки, които трябваше да предприемем за осигуряване на нормалното функциониране на здравната система в ситуацията на COVID-19. Знаете какви мерки предприехме по отношение на предпазните средтва, по отношение на апаратурата и техниката, която беше необходима за отделенията, в които се лекуват хората, които носят вируса“, каза Ананиев.

Той посочи, че в първоначалния вариант на новата финансова рамка на ЕК 2021-2027 г. се е предвиждало да няма отделна програма „Здраве“. Той каза, че за минали планов период целият ресурс, който се отделял за здраве бил около 400 млн. евро. „Епидемията, която завари неподготвен целия свят и проблемите, които стоят пред всички здравни системи, накара ЕК да промени своето решение и ние през новия планов период ще запазим нашата програма „Здраве“ и то в размер 9 млрд. и 400 млн. евро.“, посочи още министърът.

 Какво коментираха още дпутатите и как се стигна до гласуването четете тук.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.