0

Ф ренската марка Peugeot избра автомобилното изложение в Женева за световната премиера на второто поколение на компактния си модел 208. Новото Peugeot 208 се предлага освен с традиционните двигатели с вътрешно горене на бензин и дизел, така и с електрическа версия, която се задвижва изцяло от електрически мотор.

Френската марка Peugeot избра автомобилното изложение в Женева за световната премиера на второто поколение на компактния си модел 208. Новото Peugeot 208 се предлага освен с традиционните двигатели с вътрешно горене на бензин и дизел, така и с електрическа версия, която се задвижва изцяло от електрически мотор.

На щанда на марката в Женева посетителите могат да видят и концептуалния седан 508 Peugeot Sport Engineered, гамата от Plug-in хибридни модели, сред които кросоувъра Peugeot 3008 Hybrid4, както и седана Peugeot 508 Hybrid и комбито 508 SW Hybrid. Посетителите на автосалона могат да видят и прототипа Peugeot e-Legend Concept, който пресъздава в бъдеще време уникалното купе Peugeot 504 Coupe от 70-те години. Електрификацията на френската марката е подчертана и от огромен емблематичен лъв, който ще оживее тази година с играта на двата цвята - зелен и син, и отраженията по плавните му повърхности. В ерата на енергийния преход и електрификацията, марката Peugeot вече има нов слоган - Motion & e-Motion, който подкрепя електрификацията на автомобилите.

Новото Peugeot 208 наследява един от най-продаваните автомобили на марката. От момента на лансирането си, новото Peugeot 208 ще се предлага с избор между три двигателя – бензинов, дизелов или 100% електрически. Новото поколение на 208 отлично допълва обновяването на Peugeot и се утвърждава чрез своя елегантен и отличителен дизайн. Външният вид на модела се отличава с енергичните линии на своя

дизайн, който носи изобилие от младежки дух и ентусиазъм. 

В салона новото 208 съдържа ново поколение на i-Cockpit с високо разположен инструментален 3D-панел и редица системи в помощ на водача от по-високите сегменти на марката. Моделът се позиционира в сърцето на B-сегмента и въплъщава модерните иновации и технологии. Той съдържа и най-новото поколение от системи в помощ на водача, като триизмерна навигация с показване на трафика TomTom, както и новата система Drive Assist, която използва елементи от полуавтономното шофиране.

Безспорният хит в гамата на новото Peugeot е електрическият вариант e-208 със своя изцяло електрически мотор. Неговата мощност е 136 к.с., а максималният въртящ момент от 260 Нм, наличен от 0 км/ч, осигурява наистина вълнуващо ускорение на градския мъник. Новото Peugeot e-208 предлага три режима на шофиране - Eco за оптимизиране на пробега, Normal за оптимален комфорт за ежедневно ползване и Sport, при който приоритет имат динамиката и усещанията, максимална мощност и въртящ момент, благодарение на които ускорението от 0 до 100 км/ч отнема едва 8,1 секунди. Налични са също два режима на спиране чрез скоростния лост с подходящо презареждане на батерията.

Новият хечбек Peugeot e-208 е оборудван с батерия с голям капацитет от 50 кВтч, позволяваща пробег на автомобила до 340 км, съгласно протокола WLTP и 450 км съгласно протокола NEDC. Технологиите на борда позволяват бързо презареждане, оптимизиран пробег и по-дълъг жизнен цикъл. Тази батерия има гаранция 8 години или 160 000 км за 70% от своя заряден капацитет. Режимите на зареждане са гъвкави и адаптирани към ежедневното ползване. Възможни са три режима на зареждане - при използване на обикновен домашен контакт или за пълно зареждане за 16 часа, с използване на контакт за тежки натоварвания, предоставян заедно с кабел за зареждане,

чрез Wall Box, осигуряваща пълно зареждане за 5 часа и 15 минути с трифазната версия

или за 8 часа с монофазната версия (7,4 кВт), използване на специална обществена станция за зареждане. Регулирането на температурата на батерията позволява използването на 100 кВт зарядни устройства, като 80% от заряда се постига за 30 минути. Новото Peugeot e-208 може да бъде зареждано и дистанционно, като системата позволява да започвате и да спирате зареждането по всяко време, както и да проверявате статуса на заряда.

Освен с електрически мотор, новото Peugeot 208 се предлага и с пълна гама модерни бензинови и дизелови двигатели, съответстващи на екологичния стандарт Евро 6d. Бензиновият мотор е 1,2-литров 3-цилиндров и се предлага във варианти на мощност със 75, 100 и 130 к.с. Уникална за В-сегмента е 8-степенната автоматична скоростна кутия, която се предлага в комбинация с двигателите PureTech 100 и PureTech 130. В гамата има само един турбодизелов мотор BlueHDi и той е 1,5-литров 4-цилиндров двигател с мощност от 100 к.с., съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия. Новото поколение на Peugeot 208 ще влезе на пазара през есента на 2019 г. и ще се продава в нива на оборудване Access, Active, Allure, GT Line и GT.