НОВОСТ: Училище на колела във Виена
3

НОВОСТ: Училище на колела във Виена

Преместваемото модулно училище е иновативен виенски проект, като временно алтернативно решение, съобщиха от Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена.

То може да бъде демонтирано за много кратко време и да бъде отново монтирано и използвано на друго място, където има недостиг на места в училище. Необходимостта от нови училищни сгради в австрийската столица непрекъснато расте. Община Виена се стреми да реши проблема чрез различни мерки. В града се строят нови училища, разширяват се и се модернизират старите, а използаването на мобилното модулно училище, наричано галено "Монти", представлява иновативно и гъвкаво решение на проблема. Името идва от улицата Монреалщрасе в 16-и район Отакринг, където първоначално се е намирало училището. След две години този успешен проект се премества в 21-ви район и се превръща в целодневно училище.

Преместваемата сграда отговаря на всички изисквания за съвременно учебно заведение и на стария си адрес разполага с шест светли класни стаи, просторни общи помещения и зони за почивка. В нея има и учителска стая, санитарни помещения, гардеробна и портиерна, както и складови помещения. Сега мобилното училище бързо и с минимални усилия ще бъде преместено на новото място и приспособено към нуждите на новото училище. Сградата ще бъде разширена, за да се превърне в целодневно училище с пет класни стаи, а към него ще бъдат построени столова и кухня. Освен това, на покрива ще бъде инсталирана фотоволтаична система.

Очаква се "Монти" да остане на новото си място около пет години, тъй като засега в този район има недостиг на местата в училище. След това сградата може да се демонтира отново в най -кратки срокове и да се да се премести там, където е необходимо.

Заместник-кметът на Виена по образованието, Кристоф Видеркер, отбелязва, че успехът на този иновативен проект е доказателство за гъвкавостта на виенската образователна система. Системата на мобилното училище е разработена по поръчка на Община Виена от строителна фирма, която е част от общинския Виенски холдинг.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.