0

Т азгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал отбелязва 70 години от рождението на Емил Чакъров (1948-1991). Именно диригентът основава форума през 1986 г. по подобие на музикалните фестивали в Европа, а първият концерт прозвучава на 27 декември със специално създадения за НМФ Фестивален симфоничен оркестър, като под палката на забележителния маестро минават 4 издания на фестивала.

Тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал отбелязва 70 години от рождението на Емил Чакъров (1948-1991). Именно диригентът основава форума през 1986 г. по подобие на музикалните фестивали в Европа, а първият концерт прозвучава на 27 декември със специално създадения за НМФ Фестивален симфоничен оркестър, като под палката на забележителния маестро минават 4 издания на фестивала.

„Причината Новогодишният музикален фестивал да съществува 32 години, е че в началото му гениални диригенти като Емил Чакъров са вложили всичко от себе си. Нашата задача е да го задържим в настоящето и да намерим начин той да бъде продължен в бъдещето. Подходът е възможен единствено с много качествена селекция, отношение, любов, енергия и мисъл“, изтъква Борислав Велков, председател на Съвета на директорите в НДК. Тази година афишът предлага голямо разнообразие – класика, джаз, суинг, камерни концерти с музиканти от световен мащаб.

Като част от съпътстващата програма ще има изложба с фотографии на Емил Чакъров във фоайето на вход А4, а откриването е на 5 декември от 19.00 ч. Освен гениален музикант, Чакъров е и своеобразно въплъщение на енергията, която носи музиката. Затова и мотото на фестивала тази година е „Музиката е енергия“.

Емил Чакъров ще бъде почетен и със специална селекция на панорама с филми и концертни записи на диригента. На 6 декември от 18.30 ч. в кино „Люмиер Лидл“ зрителите ще присъстват на премиерата на документалния филм за диригента – „Последен концерт“, с режисьор, продуцент и сценарист Георги Тошев. „След низ от обстоятелствата попаднахме на един антиквар във Франция, който е познавал Емил Чакъров и така започнахме да разследваме нишката на неговия живот“, разказа той.

Best of Swing на немския Swing Dance Orchestra с диригент Андрей Хермлин е джаз-концертът, с който на 5 декември в зала 1 ще бъде открит фестивалът. Изпълнителите ще отведат публиката в Америка от 30-те години на миналия век. За любителите на класиката има голям симфоничен концерт на 14 декември. За първи път от 2002 г. насам на сцената в концерта „Виртуозите“ ще излезе световноизвестният цигулар Минчо Минчев. Редом с него ще застане виртуозният контрабасист Рик Стотийн, а диригентската палка е поверена на маестро Емил Табаков.

Следващото събитие от фестивалната програма ще събере на сцената на зала 1 едни от най-популярните имена от българската джаз сцена: Михаил Йосифов, Велислав Стоянов, Мартин Ташев, Стоян Янкулов-Стунджи, Тодор Бакърджиев, Борис Таслев,  Александър Деянов – SkilleR, Михаил Михайлов и Димитър Узунов; струнен оркестър с диригент Григор Паликаров, както и интересни гост-солисти. Музикалният проект „Symphony – Jazz“ е дело на композитора и пианист Ангел Заберски, а на 20 декември публиката ще чуе симфоничен джаз и фолклорни пиеси от световната и родна сцена. За изненада на зрителите в зала 1 Ачо ще представи за първи път в джаз аранжимент прочутата песен „Вода“ на Елица и Стунджи, с която през 2007 г. българското дуо спечели престижното 5-о място в конкурса Евровизия.

Традиционният финал на Новогодишния музикален фестивал ще бъде отбелязан с Празничния новогодишен концерт „Магията на танца“ на 1 януари от 18.30 часа в зала 1. На сцената ще бъдат най-добрите музиканти на столичните оркестри в лицето на Фестивалния симфоничен оркестър с диригент маестро Емил Табаков, а солист на вечерта ще бъде флейтистът със световна слава – Патрик Галоа. „Тази година подборът на произведения ще е малко по-различен“, сподели Маестро Табаков – „вместо валсове и полки от традиционните австрийски композитори ще заложим на танци от композитори от различни националности и музикални епохи“.

В съпътстващата програма на Фестивала се включва и вокалният рецитал на младото сопрано с обещаваща международна кариера Мила Михова и пианистът Ричард Баркър  на 15 декември от 19.00 часа в кино „Люмиер Лидл“. Концертът, носещ заглавието „Бисери на белкантото“, ще включва песни и арии от Росини, Белини и Доницети.

32-рото издание на Новогодишния музикален фестивал обръща специално внимание и към най-малките почитатели на класическата музика, които ще имат възможност да посетят концерта – „Новогодишен концерт-матине за деца и възрастни“ на 29 декември от 11.00 часа в кино „Люмиер Лидл“.  Детската програма на НМФ ще бъде допълнена със съботно-неделни занимания по празничен етикет в „Перото“ на 2 и 16 декември от 11.00 часа. Темите са „Как да бъдем вежливи, когато сме на публични събития с мама и татко” и „Какво трябва да знаем, когато посещаваме концерт?“.