5 важни стъпки за поставяне на цели с децата за догодина

5 важни стъпки за поставяне на цели с децата за догодина

Нова година е времето, в което всеки започва да си поставя цели и решава какво иска да постигне догодина. Започнем ли да говорим за това, повечето хора си представят как възрастните страстно обещават да започнат по-често да посещават фитнеса. Тези решения засягат и децата.

„Нова година е перфектната възможност да научим децата си да си поставят цели“, пишат от Business Insider. Така можем да помогнем на най-малките да придобият нови умения, както и да ги научим какво да правят в случай, че крайният резултат не е добър.

Да кажем на децата си сами да измислят цели обаче не е достатъчно. Те трябва да се създадат заедно. Така ще можем по всяко време да даваме съвети и да помагаме. На първо място е важно

задачата да се вземе насериозно.

Вместо неангажиращо да питате за плановете на децата си, по-добре е да се отнесете сериозно. „Оставете настрана всички технологични джаджи, и свикайте среща, за да обсъдите темата. Това не означава обаче да го третирате като интервю за работа“, предупреждават от онлайн бизнес изданието. Разговорът може да започне с няколко думи за личностното развитие, за това колко е важно човек да се усъвършенства. Тук може да изтъкнете защо е хубаво да се поставя цели и колко добре може да се почувстваме при постигнат успех. Вместо само индивидуални цели, може да се създаде и обща такава – например всички да излизат за 20-минутка разходка всяка вечер или по време на вечеря всеки да изрежда по 3 неща, за които е благодарен.

Може да помогнете на децата да създадат своя цел. Например да усъвършенстват свиренето на даден музикален инструмент като се упражняват три пъти седмично по 30 минути на ден.

Измислете алтернативи на традиционните цели

Да взимате задачите насериозно не означава, че не трябва да използвате въображението си и да бъдете креативни. Много по-вероятно е децата ви да работят по цели, които звучат забавни, а не по такива, които са досадни. Може да измислите по 30-дневно предизвикателство за всеки един месец- като разчистване на гардеробите и шкафовете или придобиване на ново умение заедно. „Създайте цял списък с неща, които семейството иска да прави през следващата година – това може да са дестинации, които искате да посетите, или задачи, които искате да изпълните“, съветва още Business Insider.

Помогнете на децата си да си поставят реалистични цели,

които са добри за здравето. Когато попитате малките какво искат да постигнат, то може те да отговорят: “Искам да стана най-известното дете в училище“ или „Искам да отбележа най-много точки в баскетболния отбор“. Изслушайте идеите им и ако те звучат нереалистични, непостижими или вредни за здравето, то помогнете за създаването на по-добра задача.

Набележете и малки стъпки,

които може да залепите на видимо за детето място. Обсъдете откога да се започне, тъй като 1 януари все още е ваканция за малчуганите. Петият и последен съвет е всяка една цел да бъде

опит, от който може да се научи ценен урок.

Дори детето ви да се мотивира само за ден или да зареже постигането на целите, превърнете това в урок. Тук може да говорите за мотивация, за това как по-добре да се разпределя времето, какво да правим, когато се провалим, и пр. Независимо дали това ще помогне да подобрите комуникацията с детето си, или провалилата се възможност ще ви научи на гъвкавост, то и родители, и деца могат да извлекат ползи от преживяването.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.