0

А грометеорологичните условия през последните дни на месец октомври се определяха от сухо и значително по-хладно време. Средните денонощни температури на въздуха през изминалия месец бяха от 12.3ºС във Видин до 16.6ºС в Сандански.

Агрометеорологичните условия през последните дни на месец октомври се определяха от сухо и значително по-хладно време. Средните денонощни температури на въздуха през изминалия месец бяха от 12.3ºС във Видин до 16.6ºС в Сандански.

Навсякъде отклоненията на средните денонощни температури на въздуха спрямо нормата бяха положителни, т.е. температурите бяха по-високи за този сезон от годината. Средното оклонение е 1.6оС, като стойностите им се колебаят от 0.5ºС във Видин до 2.9ºС във Враца.

Акумулираните суми от активни температури в повечето райони на страната, достигна и надхвърли 400ºС, с изключение на Видин. В станциите Шабла, Варна, Бургас и Сандански тази сума достигна до 500ºС. Подобен темп на нарастване на сумата на температурите са много благоприятни за поникване и начално развитие на засетите есенни посеви, при условие, че влагата в повърхностните слоеве на почвата не е лимитиращ фактор.

Падналите валежи в цялата страна до края на месец октомври бяха незначителни, с изключение на Силистра, Шабла и Бургас, където сумата на измерените валежни количества беше над 40 l/m2. Сравнително добри, но недостатъчни валежи имаше в Разград, София, Сандански и Кърджали, 30-35 l/m2, а в останалите райони тяхното количество беше 10-20 l/m2.

При тези условия в Северозападна България и част от Тракийската низина се задълбочиха процесите на засушаване и суша. След дългото лятно засушаване, и продължилият и през есента безвалежен период от 32-37 дни доведе до достигане на нива на почвено овлажнение под 45% от ППВ (пределна полска влагоемност), а на места в югозападните райони на страната и до изчерпване на продуктивните почвени влагозапаси в 50 cm почвен слой.

През периода 4-10 ноември се очаква температурите да бъдат по-високи от обичайните, а валежите, под нормата. Още в понеделник ще продължи повишението на температурите, заедно с умерен, в Източна България и на места северно от планините и силен вятър от юг-югозапад; там дневните температурите ще достигнат до 25-27°С, в останалите райони температурите ще бъдат 15-20°С. Облачността ще е разкъсана, на места и до слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над югозападните райони, а през нощта срещу вторник - над югоизточните, когато на места там и ще превали. Вятърът за кратко ще се смени със запад-северозападен, но във вторник отново ще стане южен. Във вторник и облачността отново ще намалее, в по-голямата част от страната ще е слънчево. Остава топло и в средата на седмицата ще бъде предимно слънчево и топло, но на места сутрин ще има краткотрайна мъгла, а в четвъртък ще има и по-значителни, но временни увеличения на облачността и на отделни места отново ще превали. Вятърът ще бъде от запад-югозапад, слаб до умерен. В петък отново ще се усили южният вятър и ще се задържи топло. Облачността ще е разкъсана, до слънчево. През почивните дни преносът ще се задържи от юг. Ще е топло за края на първото десетдневие от ноември. В по-голямата част от страната ще се задържи предимно слънчево. По-значителни увеличения на облачността ще има над южните планински райони, където на отделни места ще превали дъжд.

През първото десетдневие на ноември условията в цялата страна остават благоприятни за работа на полето и за извършване на сезонните дейности за провеждане на почвообработки на полетата предвидени за пролетни култури, за засаждане на овошки, пръскане на овощните дървета с 5 % разтвор на карбамид след настъпване на масовия листопад. Третирането да се извършва в тихо време при скорост на вятъра до 2-3 m/s. За целта фермерите могат да използват информацията на сайта http://agro.meteo.bg/ за оценка на условията за растителнозащитни дейности.

 

                                                                                                          Проф. д-р В. Казанджиев

                                                                                                          Доц. д-р В. Георгиева

                                                                                                          НИМХ