Новите технологии вдъхновяват 500 паралелки да четат повече

Новите технологии вдъхновяват 500 паралелки да четат повече

С новата кампания на "Книговище" „Във всяко дете се крие читател“

Дигиталните технологии вдъхновяват учениците на 500 педагози да четат повече. В рамките на кампанията „Във всяко дете се крие читател“ 500 паралелки от 1-и до 7-и клас ще получат безплатни абонаменти за платформата за четене с разбиране “Книговище“. 

Условието е класовете да са новорегистрирани в играта и да решат поне по един куиз в рамките на нейния 20-дневен безплатен тестов период. “Книговище” съдържа 1200+ куиза по приказки, енциклопедии, книги и читанки и работи подобно на компютърна игра: с всеки верен отговор децата трупат точки и постепенно покоряват седем читателски нива. Виждат и как се справят спрямо останалите, което ги мотивира да четат повече и по-задълбочено, за да напреднат в класацията. 

Целите на кампанията са две. „Първата е чрез игра да помогнем на повече деца да открият удоволствието от четенето, защото то е основа за успеха във всяка сфера. Втората е да улесним учителите с един съвременен инструмент за развиване на четивната грамотност, който говори на езика на децата и знаем, че действително работи добре“, споделя Искра Джанабетска, съосновател на “Книговище”. Така образователната платформа предлага решение на проблема с четивната грамотност, използвайки любовта на децата към електронните устройства, вместо да се бори с нея, за да събуди любовта към книгите.

Педагозите, чиито класове вече работят в часовете си и у дома с „Книговище“, споделят, че само след два месеца в играта читателите в класа са повече и успехът им по всички предмети се подобрява. „Затова вярваме, че нечетящи деца няма -- всички безкрайно обичат приказките. А читателят във всяко дете можем да събудим с интересни книги и игри.”, допълва Джанабетска.

От образователната платформа подчертават, че четенето за удоволствие е много точен показател за бъдещото благосъстояние на една общност. Според редица проучвания любовта към книгите е по-важна за успеха на едно дете дори от финансовите възможности, образованието и социалния статус на родителите му. Но според последното международно проучване PISA само 15% от учениците на 15 г. в България обичат да четат, а 50% не разбират какво четат - най-високият дял в ЕС, припомнят от „Книговище“. Погълнати от електронните устройства, много деца (и възрастни) предпочитат бързата комуникация, онлайн новините и сайтовете с практична информация. Така те губят способността да четат в дълбочина. Това ги прави неподготвени за професиите на бъдещето, защото те се променят с такава скорост, че умението за самостоятелно учене през целия живот става все по-важно за адекватна адаптация към новостите. „От повърхностното четене страда и обществото като цяло: ставаме по-податливи на фалшиви новини и демагогия, губим умението да мислим критично, да се поставяме на мястото на другите, да живеем и работим заедно“, допълват още за мотивацията си да стартират новата кампанията. 

За да получат безплатен абонамент до всички функции на “Книговище” до началото на следващата учебна година, както и възможност да се абонират за учебната 2021/2022 година срещу символична сума,учителите трябва да направят изпълнят три неща. Първо, да създадат нова група в “Книговище” с поне 15 деца. Те от своя страна в рамките на 20-дневния безплатен тестов период на играта да решат поне по един куиз в платформата. След като това е е изпълнено, учителят трябва да изпрати мейл в свободен текст, че желае да получи безплатен абонамент на info@knigovishte.bg

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.