Новите жилища нагоре с 18% заради скъпи строителни материали (ТЕМАТА)

Вносът от Китай надува цените:

Новите жилища нагоре с 18% заради скъпи строителни материали (ТЕМАТА)

Доставчиците сменят много често офертите си

Себестойността на изграждането на новите жилища се покачва с 18% заради скъпи строителни материали, отчитат предприемачи.

„Топлоизолационните материали са поскъпнали с 50%. Циментът също, но с 30%. Най-голям е скокът при арматурата - цели 60 на сто. Засега бетонът не е поскъпнал, но сигурно скоро и неговата цена ще бъде повишена. Това всичко довежда до 18% нарастване на цената на крайния продукт - новопостроените жилища“, каза Георги Шопов от организацията на строителните предприемачи. Той добави, че една от основните причини за нарастването на цените на строителните материали е ръстът на стойността на транспорта от Китай, който е в рамките на  2-3 пъти. „Оттам се внася хидрофобен шперплат, използван за кофражите, плочки, санитария, които се използват у нас“, поясни предприемачът. Според него обаче поскъпването на новите апартаменти няма да доведе до намаляване на търсенето, защото все още има много свободни пари в България. „Освен това ускоряващата се инфлация кара все повече хора да инвестират в нещо сигурно като имоти, за да защитят парите си от обезценяване.

От един от складовете за строителни материали в столичния кв. „Модерно предградие“ казаха, че засега циментът не е поскъпнал. Служителката поясни, че в първите 2-3 месеца на всяка година винаги имало леко поскъпване, но след това цените на тухлите при тях не са се качвали. Същото било положението и с керемидите. Георги Стоичков, собственик на магазини и складове за строителни материали, каза, че от началото на януари всички метали, използвани в строителството, са поскъпнали. Например един лист ламарина, която преди се продаваше за 15 лв. на едро, сега я предлагаме за 27 лв. Дървеният материал също поскъпна много. ОСБ плоскостите от 20 лв. цената също им е скочила почти двойно, а те не са вносни и се произвеждат в България. Грундовете и латексите са поскъпнали, защото в Европа са малко заводите, които ги предлагат. Латексът е поскъпнал с около 20%.

За увеличаващите се цени на други строителни материали Стоичков посочи голяма чужда фирма, която в началото на всяка година през април  оскъпява продукцията си съобразно инфлацията. Тази година обаче промени на цените нагоре са били направени и през юни, и сега от септември. На практика са се получили две допълнителни поскъпвания от по 5%. По същия начин процедират и други доставчици, които променят офертите си доста често. Търговецът добави, че тераколът и другите зидарски разтвори и смески са поскъпнали с около 10%. С около 30 на сто е поскъпването на внасяните от Китай крепежни елементи и помощни материали. Арматурното желязо е скочило с над 30-40%. Търсенето остава високо, защото сега през лятото хората са започнали нещо да строят или да ремонтират и трябва да го завършат. След това обаче не се знае какво ще стане.

Янислав Янчев от една от строителните борси в София каза, че едно от най-големите поскъпвания - почти двойно, е на екструдирания пенополистирол - XPS, използван за топлоизолация. Същото е положението и при дървения материал. Строителните смеси запазиха цените си, както и тухлите и керемидите. Основно поскъпването засяга материалите, произведени с вносни суровини.

В резултат на много места в страната хората се запасяват за планираните ремонти. В Добрич купуват сега  изолация, която ще правят след 2 месеца. Лист OSB там от 34 лева вече се купува за 80 - 99 лева; гипс картонът от 2.40 е поскъпнал на 3.10 лв. за кв. м. Всички строителни лепила са с 30 процента нагоре. Във Варна майсторите установяват невиждано за последните години поскъпване на всичко. Според тях това е резултат най-вече на високото потребление и създаващия се недостиг на стока на пазара. В Бургас пък заради ръст на цените строителните предприемачи и майсторите по ремонтите не могат да си направят точно сметката. Там себестойността на строителство "на тапа" е скочила с над 30% от началото на годината, а в сравнение с преди 2-3 години увеличението е в пъти. В момента себестойността на квадратен метър е 600-650 евро, без в сметките да  е включена стойността на парцела, твърдят инвеститори. Едновременно с това двойно са скочили и надниците на работниците. До миналата година заплащането при зидари, мазачи и кофражисти е било 50 лева на ден, а сега пазарлъкът започва от стотачка за ден. Фаянсаджиите пък са вдигнали цените от 15 на 30 лв. за квадрат. Майсторите в Хасково се оплакват най-вече от поскъпването на инструментите, металите и сплавите, използвани за инструменти и леки режещи машини като дрелки, винтоверти и шлайфове, където  цените са скочили до 60-70 на сто. Всичко това рефлектира върху крайните цени в новото строителство. Поскъпнали са и кабелите за електрически инсталации, както и всички инструменти, необходими на елтехниците. Пазарджик пък е един от малкото градове, където не е отчетено осезателно поскъпване, а в 2 от строителните хипермаркети е имало промоция на фаянсови плочки и гранитогрес.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.