Новият закон за ВиК трябва да бъде готов до средата на май месец догодина, решиха депутатите. Регионалният министър трябва да подготви и предложи на обществено обсъждане проект на закона до 15 май.

В него трябва


да бъде заложена социална поносимост на цените

на услугите и въвеждането на водни помощи, повишаване на качество на услугите и допълнителни финансови инструменти за инвестиции в сектора и контрол върху изразходването им, записаха народните представители по предложение на ГЕРБ.

Освен това министър Петя Аврамова ще трябва да информира 2 пъти годишно (през юни и декември) Народното събрание за изпълнение на плана с мерките към Стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията за периода 2014 - 2023 г. и при необходимост да предлага промени на Министерски съвет за актуализация на стратегията.

Пред депутатите Аврамова обяви, че стратегията за ВиК сектора е добре разработен документ и към момента не е необходимо да се променя. Нормативните документи са изготвени според стратегията. По думите й по новия закон за ВиК вече се работи, а за


въвеждането за водни помощи ще бъде предложено на дебат.

Опозицията обвини управляващите, че вече 15 години се обсъждат реформи в ВиК сектора, а нищо не се случва. Според лидерът на червените Корнелия Нинова, ситуацията е "вода гази, жаден ходи. Удобно, но невярно е твърдението, че кризата е заради промените в климата", смята Нинова. По думите й липса информираност на изразходването на парите, отпуснати от държавата за поддръжка на язовирите в "Държавна консолидационна компания" ЕАД. През годините криминално се унищожени съораженията на"Напоителни системи" за напояване. Същевременно е подменена едва 1% от ВиК мрежата, която е 90 хил. км. По думите гражданите пият мръсна и опасна вода, негодна за пиене, а междувременно цари пълен административен хаос и прехвърляне на отговорност между министерствата и ВиК дружествата. Предложението за въвеждане на водни помощи беше предложено от БСП и подкрепено от всички парламентарни групи.

Предложението на ДПС за оптимизация на щатния състав на ВиК дружествата и ежегоден отчет на регионалния министър на реинвестициите в сектора не беше прието от депутатите. "Над 14 000 служители работят в сектора,

не всички са с необходимата квалификация.

Преди избори се назначават хора, които да водят политика, а не да управляват сектора. Ако не се предприемат мерки не само в Перник ще има криза, а в цяла България", заяви народният представител от ПГ на ДПС Танер Али по време на дебатите. "Явно заради изборите проблемите се прикриха и дезинформацията доведе до проблем в Перник", коментира още депутатът. По думите на Рамадан Аталай от ДПС са изпуснати години, за да се решат проблемите в сектора, а за последните десет години отговорност носи ГЕРБ. "Даването на помощи не е решение, не може при всяка криза да се мисли как да се дават помощи. Липсата на комуникиция между министерствата доведе до кризата", допълни още Аталай.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бизнесът иска без отпуск за дните в болничен и майчинство

Отмяна на правото на платен годишен отпуск за периоди, в които не се полага труд, предлагат работодателите. Това означава, че ползващите дълго време болничен отпуск и майките няма да могат да трупат дни за отдих, стана ясно по време на пресконференция, на която Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) представи своите приоритети за 2020 г.

Над 650 БГ проекта получават 114 млн. евро по “Хоризонт Европа”

Над 650 български проекта са получили 114 млн. евро по програма “Хоризонт Европа”. Това каза еврокомисарят по иновациите, проучванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел по време на 20-годишния юбилей на Евроклуба към Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

През 2019 г.: пенсионери хвърлили 1 млрд. лева за талончета

Бюджетната комисия прие промените в Закона за хазарта

През 2019 г.: пенсионери хвърлили 1 млрд. лева за талончета

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене промените в Закона за хазарта днес. Предложенията бяха подкрепени с 11 гласа „За“ и 6 "въздържали се".