Новият шеф на СОС Георги Георгиев пред МОНИТОР: Искаме справедливост за „Топлофикация“, а не помощ или специално отношение

Новият шеф на СОС Георги Георгиев пред МОНИТОР: Искаме справедливост за „Топлофикация“, а не помощ или специално отношение

  • С 35% спаднала продажбата на билети от началото на годината
  • Токът на „Метрополитен“ бележи 250% скок

- Г-н Георгиев, вече месец сте председател на Столичния общински съвет. Защо приехте да бъдете издигнат и какво искате да промените в работа на съвета?

- Приех предложението на моите колеги, защото искам да решим повечето от важните проблеми на града и да се опитам със знанията, енергията и ентусиазма си да допринеса за това. Позицията на председател го позволява в много голяма степен, за да може човек, когато е генератор на идеи, да бъде движеща сила на процеси. Искам да работим повече, по-бързо, по-организирано, по-прозрачно и разбираемо за хората и да общуваме по нормален начин, особено в предизборна ситуация. Наистина вярвам в девиза на сградата на парламента „Съединението прави силата“.

- При издигането на кандидатурата ви на преден план излезе това, че сте от младите и нови попълнения на ГЕРБ. Как се стигна до влизането в общинския съвет през 2019 г.?

- Кметът Фандъкова ме покани, ние сме работили по различни проекти, да стана част от листата на съветниците. Фактът, че идва от нея лично поканата, ме мотивира. Винаги съм търсил начин да бъде полезен отвъд собствения си кръг – приятели, работа, семейство. В правовата държава институциите са гръбнакът й. Колкото повече хора, които не просто искат, а и могат да помогнат за решаване на проблемите на обществото, са част от тези институции, толкова по-добри ще бъдат резултатите за всички. Честно казано, и чувството за дълг изигра голяма роля. Редно е човек да се замисля, като постига личните и професионалните цели, какво друго остава. Това е на цената на политическа неприязън във време, в което трудно мога да бъде обвинен в политически кариеризъм.

- Като споменахте политическа неприязън – твърди се, че сте човек на бившия премиер Бойко Борисов. Предвид това как предшественикът ви Елен Герджиков напусна поста, възможно ли е и с вас да се случи подобна ситуация – Борисов да каже „Не съм доволен от работата на Георги Георгиев“ и да си тръгнете? Каква е намесата му във вашата работа?

- Разбира се, че е възможно. Бойко Борисов е лидер на партията. През тези седмици, в които работя, няма никаква намеса от негова страна. Като лидер на партията по въпроси, по които аз реша да търся съвет, разбира се, че съм се обръщал, защото той е опитен политик и проблемите, които решаваме днес, не са от вчера. Доскоро бях от гражданската квота, не бях член на партията, идеята беше отварянето на ГЕРБ към различни хора от партийното ядро. Направих необходимото, за да оправдая доверието. Всеки може да си тръгне във всеки един момент, няма проблем в това, не съм се женил за тази работа и не ми е било фикс идея да стана председател на Столичния общински съвет. Просто, когато си част от една системата и когато решаваш проблеми, позицията на председател е огромна отговорност.

- Започнахте срещи с гражданите из кварталите, като основен мотив посочихте липсата на диалог. Какви са първите ви впечатления от тях?

- До момента се видях с повече от 100 граждани. Има едни проблеми, за които са нужни много пари, за да се решат – повече големи булеварди, градска свързаност. Именно заради това в сегашния бюджет и в следващия залагаме повече средства за градски рингове. Има много локални проблеми, за които с няколко разговора могат да се предприемат действия. Като се започне от нови кофи за боклук, осветление, видеонаблюдение, поддръжка на зелените площи.

- Кметът Фандъкова нееднократно е обвинявана от опозицията, че бюджетът на София не се разпределя справедливо по всички райони. Като се визира, че кметове на „Демократична България“ получават по-малко пари от тези на ГЕРБ. Вие ще се срещате ли с райони с кметове на „Демократична България“?

- Да, следващата ми среща е в „Овча купел“. Не ги делим на наши и ваши. Това обвинение е абсолютно безпочвено. Има една единствена формула, по която парите, които отпуска общината, отиват пряко в районите – това е съотношението на брой хора в района и дължина на уличната мрежа. Контролът на изпълнение от наша страна показва, че има не малко недостатъци. Например кметът на „Красно село“ изгуби 500 хил. лв. за обновяване на тротоари, нито един лев от тях не беше инвестиран за цяла година. Иска ми се, преди колегите да настояват за пари, да дадат решение откъде да дойдат и да покажат, че могат да ги управляват.

- Като говорим за пари, предстои съставяне на бюджет за 2022 г. Подготвяте ли вече финансовата рамка и кои ще бъдат основните приоритети?

- Да, екипът на кмета започна работа. Приоритетите на града са традиционно ясни. На първо място трябва да си даваме сметка колко тежка е ситуацията с коронавируса. От началото на пандемията всички ние се намираме в една все по-усложняващата се икономическа обстановка и необходимост от затягане на коланите. В бюджета ще обезпечим градския транспорт, въпреки че имаме 250% ръст на разходите за ток на „Метрополитен“ и „Електротранспорт“ и над 35% спад на приходите от продажба на превозни документи.

- Предвижда ли се вдигане на данъците?
- На този етап идеята за увеличение на данъците не е обсъждана.

- На фона на поскъпващия ток и природен газ на дневен ред на масата отново е случващото се в „Топлофикация“. Какво се случва в дружеството? Чухме, че „Булгаргаз“ са заговорили за прекратяване на договора. Има ли опасност софиянци да останат на студено през предстоящия зимен сезон?

- Няма такава опасност, хората трябва да бъдат спокойни. Става въпрос за едно по-активно поведение на мениджъра на държавната компания, който си търси парите от „Топлофикация“. Тук има една дребна подробност, че „Топлофикация“ се намира в регулаторен капан, защото дружеството купува природен газ при одобрена цена 47 лв. за мегават час, а реално плаща приблизително 100 лв. Тези 53 лв. разлика на входа още, които държавата не одобрява като разход, остават в дълг на дружеството. Разходите се контролират от държавата, защото тя определя цената на природния газ. Държавата има три избора – нищо да не прави и този дефицит да се трупа в „Топлофикация“, а тя е общинско дружество и в момента се управлява от ГЕРБ. По този начин най-политически изгодно на правителството е да не решава този проблем и съм убеден, че не може да е мотив. Вторият вариант е държавата да увеличи цените на парното, което е неприемливо и не подкрепяме, защото не мислим, че хората трябва да платят цялата тази разлика. Третото е да се постъпи справедливо и отговорно, като „Топлофикация“ не се наказва за това, че е общинска, а да се третира наравно, както частните заводи и компании. Защо един завод на бизнесмена Х ще получава по еди-колко си лева на мегават час, защото му е скъп токът, а общинското дружество, което работи на газ, не бива подпомагано?

- На тези въпроси каква е обратната връзка?
- Истината е, че доскоро нямахме отговор, който да ни задоволява. След настояване от наша страна във вторник проведохме среща с министъра на икономиката и зам.-министъра на енергетиката, на която получихме уверение, че ще се търси компенсаторен механизъм, подобен на този за бизнеса, използващ електроенергия. Очакваме още следващата седмица да бъде изработен този вариант за подпомагане. Ние просто искаме справедливост за „Топлофикация“, а не помощ или специално отношение.

- Предстои въвежданото на нова тарифна политика в градския транспорт. Излезе информация, че софиянци ще бъдат таксувани 1,60 лв. за 30 минути превоз. Вярно ли е това?

-Това е решение, което ще се вземе на база на анализите, които ще изготви работната група, която прави изчисления за пътникопотока, натовареността на линиите и предпочитаните превозни документи.

Визитка:

-Георги Валентинов Георгиев е роден на 26 май 1986 г.

-През 2019 г. става общински съветник от групата на ГЕРБ-СДС и е избран за шеф на финансовата комисия

-От 23 септември 2021 г. е председател на Столичния общински съвет

-Адвокат e към Софийската адвокатска колегия и асистент по търговско право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където е защитил докторска дисертация по търговско право

-Специализирал е международно търговско право - магистратура в King’s College London

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.