0

Б ританската марка Land Rover представи в Лондон изцяло новия всъдеход Range Rover Evoque. Второто поколение на луксозния компактен SUV е еволюция на оригинала, който постигна пазарен успех с продажби от над 772 096 броя в световен мащаб и спечели повече от 217 международни награди. Новият Evoque съчетава славното наследство на всъдеходите Range Rover със свръхмодерни и напредничави технологии. Той е проектиран, конструиран и произвеждан във Великобритания, като отговаря на нуждите и на най-претенциозните съвременни клиенти.

Британската марка Land Rover представи в Лондон изцяло новия всъдеход Range Rover Evoque. Второто поколение на луксозния компактен SUV е еволюция на оригинала, който постигна пазарен успех с продажби от над 772 096 броя в световен мащаб и спечели повече от 217 международни награди. Новият Evoque съчетава славното наследство на всъдеходите Range Rover със свръхмодерни и напредничави технологии. Той е проектиран, конструиран и произвеждан във Великобритания, като отговаря на нуждите и на най-претенциозните съвременни клиенти.

Второто поколение на Range Rover Evoque много наподобява на по-големия си родственик Range Rover Velar, като приликата е най-вече в предните и задните светлини на двата модела. Новият Evoque надгражда разпознаваемия дизайн на оригинала като представлява еволюция на характерния и подобен на купе силует с отличителен скосен покрив и издигаща се средна линия, който идентифицира семейството на Range Rover. Уникалните пропорции и обем са подсилени от подчертаните рамене и мощните арки на колелата, които в съчетание с 21-инчовите джанти създават силно и динамично присъствие. Тънките матрични LED фарове осигуряват по-изтънчена светлинна графика отпред и отзад. Интегрираните в каросерията дръжки на вратите допълват гладката изваяна естетика, а бягащите мигачи създават целенасочен светлинен подпис. За по-привлекателен вид на модела се предлагат опции като спортни детайли R-Dynamic и медни акценти.

Отвътре майсторски изработения интериор на Range Rover Evoque съчетава дизайн с изчистени повърхности и опростени линии с внимателно подбрани висококачествени материали, за да създаде луксозен, дигитален салон. Интериорът е проектиран да бъде тихо място, осигуряващо комфорт и спокойствие на пътниците, с технологии като системата Touch Pro Duo с двоен сензорен екран, съдържаща по-бърз софтуер, седалки с 20-степенно регулиране и йонизация на въздуха в купето, които допълват увеличеното вътрешно пространство.

Размерите на новия Evoque са почти идентични с тези на своя предшественик, но той е базиран върху новата първокласна напречна архитектура на Land Rover, която използва различни материали. Новият модел осигурява повече пространство в купето отпреди. По-дългото междуосие осигурява допълнително пространство от 20 мм за коленете на пътниците на задните седалки и повече място за съхранение на дребни вещи. По-голямата жабка и централен подлакътник вече могат да поберат таблети, ръчни чанти и бутилки. Пространството за багаж е по-голямо и достига 591 литра, много по-широко и лесно помества сгъната детска количка или комплект стикове за голф. При сгъване на втория ред седалки, делими в съотношение 40:20:40, обемът се увеличава до 1383 литра.

Новият Range Rover Evoque се предлага с избор между шест 4-цилиндрови двигатели Ingenium, сред които три бензинови и три дизелови варианта. Най-икономичният от тях е турбодизеловият двигател със 150 к.с. със среден разход от 5,4 л/100 км, а най-мощният е бензиновият вариант с 300 к.с. и въртящ момент от 400 Нм със смесен разход от 8,1 л/100 км. Всички двигатели са съчетани с 9-степенната автоматична скоростна кутия ZF, която осигурява по-плавно задвижване върху всякакви терени.

Новият Evoque е и първият в света, оборудван с технологията Ground View, която ефективно превръща предния капак в невидим, като прожектира изображения от камерата върху горния сензорен екран, за да предостави на водача 180-градусов изглед под предната част на автомобила. Това е полезно при трудни маневри по паркиране, за избягване на високите бордюри или преодоляване на неравни терени.

Новият Range Rover Evoque вдига летвата по отношение на проходимост върху всякакви терени в сектора на компактните луксозни SUV с уникално съчетание на присъщи офроуд възможности и усъвършенствани технологии, за да осигури сцепление върху всякакви повърхности и при всякакви условия. Пътният просвет е 212 мм, а предният и задният ъгъл на заход са съответно 25 и 30,6 градуса. Новият Evoque е оборудван със системата за задвижване на всички колела Terrain Response 2, налична като стандартно оборудване за модела с автоматична трансмисия.

Системата Terrain Response 2 автоматично разпознава повърхността, върху която се движи автомобила и регулира настройката спрямо нея. Това не само ще даде възможност на водачите да избират между четири режима - комфорт, пясък, трева/чакъл/сняг и кал/коловози за оптимизиране на динамиката и проходимостта, но новият автоматичен режим позволява на Evoque да избира най-подходящия режим за условията и автоматично да регулира подаването на въртящ момент спрямо терена. Максималната дълбочина на газене от 600 мм може да бъде проследявана ефективно с опционалните сензори. Ултразвукови сензори във външните огледала измерват точно дълбочината на водата, която се извежда на централния сензорен екран.

Ориентировъчната стартова цена на новия Range Rover Evoque у нас ще бъде 72 000 лева, а официалната ценова листа ще бъде качена на сайта на Land Rover до седмица.