Новият портал за е-услуги на НАП отваря в средата на 2021 г. (ОБНОВЕНА)

Новият портал за е-услуги на НАП отваря в средата на 2021 г. (ОБНОВЕНА)

Счетоводители ще ограничават достъпа до услуги онлайн

Новият портал за електронни услуги на Националната агенция по приходите (НАП) ще бъде достъпен за потребители в средата на 2021 г. Тогава той ще може да се използва и от граждани, и от търговци. Това каза говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров на въпрос на "Монитор".

Освен порталът, сайтът също ще бъде обновен с изцяло нова архитектура, базирана и ориентирана към услугите. Основната цел на обновлението е да се постигне бързина, качество, ефективност на обмена на данни, както и да се

подобри сигурността

Така ще се осигури и непрекъсваемост на връзката с агенцията. С цел улеснение, потребителите няма да въвеждат нови данни.

След обновяването на портала счетоводителите ще може да гарантират или отказват достъп на трети лица до е-слуги. “В момента част от действията изискват физическо присъствие в офис на НАП, упълномощяване на определени групи от хора, което макар и еднократно, е свързано с административна тежест, време и разходи“, коментира Бъчваров. С промяната упълномощяването ще бъде изцяло дигитално и няма да се налага да се подават документи в офис на ведомството. Ще бъдат вкарани нови услуги, а старите ще бъдат реструктурирани.

Договорът за изпълнение е на стойност 2.3 млн. лв.

с включено ДДС. Фирмата изпълнител има време до 13 декември 2020 г., за да завърши обществената поръчка. Обновяването на сайта става по ОП "Добро управление", съфинансирана от Европейски съюз (ЕС) чрез Европейския социален фонд. Общата стойност на проекта е 2.5 млн. лв., от които близо 2.2 млн. лв. са европейски средства, а 386.5 хил. лв. са национално финансиране. Към момента близо 90 на сто от комуникацията на НАП се извършва по електронен път, поясни Бъчваров, като допълни, че годишно се осъществяват над 80 млн. интеракции. Предстои да бъде публикуван и клип, с който да се обясни начина на работа със сайта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.