Новият план за възстановяване надграден с още 13 реформи

Новият план за възстановяване надграден с още 13 реформи

Новата версия на Плана за възстановяване  е надгредена с 13 нови реформи спрямо априлската, една от които е за насърчаване на ВЕИ - присъединяване, затова потребителите да бъдат активни потребители. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на БНТ. 

"Ние надградихме много сериозно сферата на декарбонизацията чрез проекти в сферата на енергетиката за възобновяеми ВЕИ-та, също така надградихме финансовите средства, които са за ВЕИ-та за собствени нужди за бизнесите от 20 млн. на 220 млн. - 11 пъти увеличени в програмата за икономическа трансформация. От 20 млн. за ВЕИ на покривите на къщите на 140 млн. Това са стъпките, които можем да направим, когато пристъпим към излизане, да имаме и други възможности", коментира още Пеканов. Според него декарбонизацията на икономиката е един неизбежен процес в дългосрочен план, но дълги години темата е избягвана в България.

"В тази сфера ЕК, европейските институции заложиха доста голям приоритет на Зелената сделка - стъпки към декарбонизация на икономиката. В този смисъл върви и целият дебат за затварляне на въглищните мощности. Глобалният дебат върви в тази посока. Ние го поставихме като индикативна дата, крайна дата - 2038 година, за да започнем този дебат", поясни той.  Този преход по думите му може да се случи успешно само ако е плавен и справедлив - да се осигурят други работни места на хората в региона.

"Работихме добре в последните месеци, от една страна, да подобрим Плана, работи се също така по активиране на другите средства от фонда за справедлив преход, които са именно за социално-икономически мерки", обобщи вицепремиерът. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.