0

Г ерманската марка Opel представи новия високопроходим модел Grandland, който представлява значителен фейслифт на Grandland X, появил се през 2017 година като наследник на Antara. Новият голям SUV е проектиран и произведен в Германия и се отличава с новото лице на марката Opel, носещо характерния елемент, наречен Vizor.

Новият Grandland е оборудван с изцяло цифрово арматурно табло и предлага редица технологии и асистиращи системи с интуитивно управление на функциите и модерни технологии, които бяха на разположение само в по-високите класове автомобили.

Германската марка Opel представи новия високопроходим модел Grandland, който представлява значителен фейслифт на Grandland X, появил се през 2017 година като наследник на Antara. Новият голям SUV е проектиран и произведен в Германия и се отличава с новото лице на марката Opel, носещо характерния елемент, наречен Vizor.

Новият Grandland е оборудван с изцяло цифрово арматурно табло и предлага редица технологии и асистиращи системи с интуитивно управление на функциите и модерни технологии, които бяха на разположение само в по-високите класове автомобили.

Новият дизайн на предната част е довел до изцяло новата визия на Opel Grandland, който сега изглежда като част от семейството на новите модели Mokka и Crossland. Новото модерно и ярко лице на Opel, наречено Vizor, придава самоуверено и ясно излъчване на новия Grandland и доминира в оформлението на предната част.

В нея в единен визуален елемент са интегрирани хармонично решетката, емблемата с мълнията на Opel и модерната интелигентна пикселна система на LED светлините.

Тази технологична система за осветление на Opel включва и адаптивни светлини с общо 168 светодиодни елемента, по 84 във всеки от фаровете. Тези LED елементи се грижат за постоянното и плавно адаптиране на светлинния поток към пътното платно в зависимост от ситуацията, без опасност от заслепяване на другите участници в движението.

В оформлението на задната част надписът с името на модела Grandland и емблемата с мълнията на Opel са поставени централно върху задния капак. Новите брони и страничните панели са лакирани в цвета на каросерията, а защитните панели на пода са оцветени в блестящо черно и сребристо.

Новият Grandland се предлага и с характерното за марката двуцветно лаково покритие с различен цвят на покрива, като например синя каросерия и черен покрив (на снимките).

В интериора на новия Opel Grandland е внедрено новото арматурно табло, наречено Pure Panel. Концепцията на интерфейса на новото табло е футуристична и в същото време е пречистена от всичко излишно, запазвайки фокуса върху най-важното. Новото табло се състои от два обединени хоризонтални екрана, ориентирани към водача, с изцяло цифрови показания и интуитивно управление на функциите, което прави излишни много от старите бутони.

Таблото използва най-новите цифрови технологии и предоставя най-важната информация, а висококачествената картина на двата екрана създава приятна за водача и пътниците атмосфера в купето. Централният сензорен екран с диагонал до 10 инча е обърнат към водача с идеята той да може да се концентрира върху шофирането без да отделя поглед от пътя.

Пътническият салон на новия Opel Grandland предлага висок комфорт за хората. Ергономичните седалки за водача и пътника отпред притежават сертификат за одобрение от независимата германска организация от медицински експерти по ортопедия AGR и спомагат за поддържане на оптимална позиция на тялото зад волана. Седалките са уникални в класа на Grandland и дават възможност за много широк спектър от настройки с електрическия механизъм за регулиране на наклона на седалката и лумбалната опора.

Във варианта с кожени тапицерии седалките предлагат функция за отопление и дори за вентилация. Комфортът се повишава допълнително и от системата за достъп и стартиране без ключ, както и от сензорно управляваният електрически механизъм на капака на багажника, който може да се отваря и затваря само с леко движение на крака под задната броня.

Комуникационната свързаност и забавленията на борда на новия Grandland се осигуряват от информационно-развлекателните системи, съвместими с Apple CarPlay и Android Auto. В съчетание с услугите от гамата на Opel Connect, върховата система Multimedia Navi Pro предоставя актуална информация за пътнотранспортната обстановка в реално време, актуализациите на навигационните карти и превантивната функция на навигационната система.

Панелът за безжично зареждане на мобилни устройства в централната конзола осигурява прегледно и удобно презареждане на съвместими модели смартфони без необходимост от кабели. Стандартното оборудване на Opel Grandland е много богато и включва система за предупреждение при опасност от удар отпред с автоматично аварийно спиране, защита на пешеходци, асистент за поддържане на лентата, разпознаване на пътните знаци и на умората на водача, както и круиз контрол с ограничител на скоростта.

За задвижването на новия Opel Grandland ще се предлагат ефективни и екологични бензинови и дизелови двигатели, както и Plug-in хибридно задвижване със зареждане от контакта. Бензиновият двигател е 1,2-литров турбомотор с директно впръскване и мощност 130 к.с., съчетан стандартно с 6-степенна механична предавателна кутия или като опция с 8-степенна автоматична трансмисия. В гамата на новия Opel Grandland ще се предлага и 1,5-литров турбодизелов агрегат с мощност от 130 к.с., комбиниран стандартно с 8-степенна автоматична предавателна кутия.

Предлагат се и два Plug-in хибридни варианта. Първият е Grandland Hybrid и съчетава 1,6-литров бензинов турбодвигател, електромотор и акумулаторна батерия с капацитет от 13,2 кВтч, осигуряващи задвижване на предните колела и системна мощност от 224 к.с. Тягата се предава към колелата чрез електрифицирана 8-степенна автоматична трансмисия. Вторият вариант Grandland Hybrid4 комбинира 1,6-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с два електромотора, постигайки системна мощност от 300 к.с.

Новият Opel Grandland ще се произвежда в завода на Opel в град Айзенах, Германия, а първите автомобили ще слязат от поточната линия в края на есента.