0

П рез миналата година японската марка Nissan показа концептуалния спортен модел Z Proto, който сега се превърна в реалност. Новият сериен модел се казва Nissan Z и представлява седмото поколение на легендарния спортен автомобил на марката. Купето с две големи врати се отличава с ретро мотив, който напомня първия Nissan Fairlady Z или популярен още като Datsun 240Z, представен в далечната 1969 година.

През миналата година японската марка Nissan показа концептуалния спортен модел Z Proto, който сега се превърна в реалност. Новият сериен модел се казва Nissan Z и представлява седмото поколение на легендарния спортен автомобил на марката. Купето с две големи врати се отличава с ретро мотив, който напомня първия Nissan Fairlady Z или популярен още като Datsun 240Z, представен в далечната 1969 година.

Новият Nissan Z ще бъде пуснат в продажба в САЩ през 2022 година, но тъжната новина е, че моделът няма да се предлага в Европа заради високите изисквания за вредните емисии и свиващия се европейски пазар на спортни автомобили. На японския пазар моделът ще се появи по-късно през годината под името Fairlady Z.

Новият Nissan Z разполага със стилни елементи, които напомнят оригиналния модел в гамата от 1969 г. с дълъг преден капак и къса задна част. Новият модел придобива LED фарове с два полукръга, които напомнят за Datsun 240Z от 70-те години на ХХ век. Спортната версия Z Performance от по-висок клас разполага със заден спойлер.

Интериорът съчетава съвременните технологии и включва 8,0-инчов сензорен информационно-развлекателен екран в центъра на таблото с класически елементи. Пред водача е поставен 12,3-инчов цифров дисплей с аналогова настройка. Седалките са оформени според тези в GT-R, за да предложат подобрен комфорт и прилягане, като се отличават с увеличено използване на велур, който според Nissan потиска страничното разклащане на тялото за да увеличи комфорта.

Новият Nissan Z запазва класическото задно предаване, предно разположение на двигателя и механична или автоматична скоростна кутия. Под предния капак е монтиран изцяло нов 3,0-литров V-образен 6-цилиндров битурбо бензинов двигател, който развива максимална мощност от 405 к.с. при 6400 об/мин. Освен това новият агрегат генерира 475 Нм максимален въртящ момент в широкия интервал от 1600 до 5600 об/мин.

Двигателят е съчетан серийно с 6-степенна механична скоростна кутия, а като опция се предлага 9-степенна автоматична предавателна кутия с пера на волана за ръчна смяна на предавките. И двете трансмисии предлагат система за подпомагане при стартиране, докато механичната скоростна кутия разполага със задвижващ вал от карбонови влакна и функция за синхронизиране на оборотите.

Моделът с автоматична трансмисия ще предлага режими на задвижване Standart и Sport, като вторият има възможност за по-бързо ускоряване, по-директно управление, по-гърлен звук и нови настройки за динамично управление на автомобила.

Новият Nissan Z надгражда върху характеристиките на управление на моделите от предишното поколение. Новият модел подобрява здравината в сравнение с Nissan 370Z и има нов електронен сервоусилвател на волана и по-широки предни гуми за по-стабилно пътно поведение в завоите. Новият модел е оборудван и със система за бързо стартиране Launch Control, а спринтът от място до 100 км/ч отнема приблизително 4,5 секунди.

Новият Nissan Z ще бъде пуснат на пазара в САЩ в две модификации Sport и Performance, като последният ще включва 19-инчови джанти и допълнителни елементи на каросерията. При старта на продажбите на клиентите ще бъде предложена и лимитираната версия Z Proto Spec в стила на показания през миналата година прототип, от която ще бъдат произведени само 240 бройки, отличаващи се с жълт цвят, жълти спирачни апарати и джанти от бронзова алуминиева сплав.