0

П рез последните няколко години германците от Mercedes-Benz умеят успешно да жонглират с буквите, формите и пропорциите. Доказателство за това са последните няколко модела на марката. През миналата година компанията представи елегантния седан с форма на купе с 4 врати CLS, а сега в Лас Вегас Mercedes-Benz показа новото поколение на компактния седан CLA, който изглежда като умалено копие на CLS. Новият модел е построен върху платформата MFA, на която е базирана и новата А-класа.

През последните няколко години германците от Mercedes-Benz умеят успешно да жонглират с буквите, формите и пропорциите. Доказателство за това са последните няколко модела на марката. През миналата година компанията представи елегантния седан с форма на купе с 4 врати CLS, а сега в Лас Вегас Mercedes-Benz показа новото поколение на компактния седан CLA, който изглежда като умалено копие на CLS. Новият модел е построен върху платформата MFA, на която е базирана и новата А-класа.

Второто поколение на Mercedes-Benz CLA е пораснало на размери, а салонът му е станал по-просторен, особено в задната част. Новият модел е нараснал на дължина с 48 мм до 4688 мм, на широчина е увеличен с 53 мм до 1830 мм, а височината е намалена с 2 мм до 1439 мм. Междуосието е удължено с 30 мм до 2729 мм, което е позволило да се увеличи пространството в салона, най-вече за главите и краката на пътниците на задната седалка. Обемът на багажника е нараснал с 10 литра до 460 л.

Второто поколение на Mercedes-Benz CLA смайва с отличната си аеродинамика, като коефициентът на въздушно съпротивление е едва 0,23. За това помагат специални плоски панели, поставени под дъното на автомобила, както и активните клапи в радиаторната решетка. Новото поколение на CLA е получило LED дневни светлини с формата на бумеранг. В профил прави впечатление наклонената линия на покрива, а спортните брони правят модела да изглежда най-емоционалният в своя клас.

На разположение на водача е информационно-развлекателния комплекс MBUX, който за първи път беше внедрен в четвъртото поколение на А-класата. Изкуственият интелект на Mercedes-Benz може да се адаптира и с времето може да разбира дори сложни команди. Пред водача се намира голямо табло със 7-инчов цифров приборен панел, обединен със 7-инчов дисплей на информационно-развлекателната система. Новият Mercedes-Benz CLA е оборудван с функцията Interior Assistant, благодарение на която, с помощта на специални сензори, електрониката може да разпознава движенията на ръцете на водача и да включва допълнително осветление в салона.

Системата ще работи само когато автомобилът не е в движение, така че да не отклонява вниманието на водача. Новият модел разполага с полуавтономна система за управление, заимствана от флагманската S-класа, която с помощта на камери сканира пътя на разстояние 500 метра пред колата и при необходимост може да задейства системата за екстремно спиране. Седанът е оборудван и със система за поддържане на лентата на движение, както и с адаптивен круиз контрол.

Първоначално Mercedes-Benz представи версията CLA 250, оборудвана с 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 225 к.с. и въртящ момент от 350 Нм. Двигателят предава тягата на предните колела чрез 7-степенна автоматична скоростна кутия с два съединителя 7G-DCT. За по-висок комфорт задното окачване е многораменно със стабилизираща щанга, а като опция се предлагат и адаптивни амортисьори. В Европа новият Mercedes-Benz CLA ще бъде показан на автомобилния салон в Женева в началото на март.