0

Н овият Mercedes-Benz Actros стана „Камион на годината” за пети път. Журналистите от специализираните издания от 24 европейски държави гласуваха и отредиха на новия модел престижната титла. Автомобилният гигант Ford спечели наградите в двете най-престижни международни надпревари за лекотоварни превозни средства. Най-напред хибридът Ford Transit Custom беше обявен за „Международен ван на 2020 година”, а след това пикапът Ford Ranger беше удостоен с „Международната награда за пикап” на 2020 година.

Новият Mercedes-Benz Actros стана „Камион на годината” за пети път. Журналистите от специализираните издания от 24 европейски държави гласуваха и отредиха на новия модел престижната титла. Автомобилният гигант Ford спечели наградите в двете най-престижни международни надпревари за лекотоварни превозни средства. Най-напред хибридът Ford Transit Custom беше обявен за „Международен ван на 2020 година”, а след това пикапът Ford Ranger беше удостоен с „Международната награда за пикап” на 2020 година.

Международните призове „Камион на годината”, „Ван на годината” и „Международна награда за пикап” за 2020 година бяха обявени и връчени на производителите на специални церемонии през ноември 2019 г. в Лион по време на международното изложение Solutrans. Сега международните отличия бяха връчени на българските представители и вносители на отличените марки на специална гала-вечер в столичната зала „Рейнбоу Плаза” от българските представители в международните журита в отделните категории – Снежина Баджева (International Truck of the Year) и Лъчезар Апостолов (International Van of the Year и International Pick-up Award).

Статуетка и плакет за наградата „Международен камион на 2020 година” за новия Mercedes-Benz Actros в България получиха Ролф-Юрген Заерле – главен изпълнителен директор на „Силвър Стар” и Александър Бабанин – изпълнителен директор на „Силвър Стар”, генерален дистрибутор на Mercedes-Benz за България. Членовете на журито, които тестваха новия Actros, поставиха много висока оценка на множеството иновации и високи технологии, внедрени във флагмана на камионите от германската марка.

Надграждайки силните технически страни на досегашния модел, Mercedes-Benz представи на пазара нов камион, който предлага значителни подобрения в няколко важни области - частично автономно управление, разширени функции на системите за управление на двигателния тракт съобразно терена, цифров интерфейс човек-машина, както и няколко най-съвременни системи за безопасност. Журито оцени високо технологичните нововъведения в новия Actros. Сред тях е системата MirrorCam, внедрена за първи път при камионите, която заменя традиционните странични огледала с външни камери и големи дисплеи вътре в кабината.

При тестовете членовете на журито „Камион на годината” оцениха и качествата на новата система Active Drive Assist, която активно задържа камиона в лентата на движение и при определени обстоятелства позволява частично автономно управление на автомобила при всякаква скорост. Впечатляващи са и разширените и подобрени функции на системата Predictive Powertrain Control и изцяло цифровото мултимедийно контролно табло в кабината, състоящо се на практика от два дисплея. Новата система PPC+ вече може да се използва и по междуградски пътища и с работата си пести гориво и намалява натоварването на водача.

Гамата Ford Transit Custom Hybrids, включваща моделите Plug-In Hybrid EV и EcoBlue Hybrid, спечели приза „Ван на годината 2020”. Новите модели Ford Transit Custom Plug-In Hybrid и Transit Custom EcoBlue Hybrid бяха колективно оценени за победители в престижната годишна награда от жури от 25 специализирани журналисти от 25 страни от Европа. Журито похвали гамата от електрифицирани решения за задвижване на двигателя, предлагани от Ford Hybrid и гамата на ван Transit Custom, предназначени да помогнат за намаляване на разходите на гориво на операторите, да позволят влизане във увеличаващите се зони с ниски емисии и предлагат практични решения за бизнеса, който се опитва да намали емисии и да отговори на целите за по-чист въздух. 

Новият Ford Transit Custom Plug-In Hybrid и Transit Custom EcoBlue Hybrid, както и Transit EcoBlue Hybrid, който спечели позицията за подгласник на тазгодишната церемония, са три от 14 лекотоварни електрифицирани автомобила, които Ford представя в Европа преди края на 2020 г. Новият Ford Transit Custom Plug-In Hybrid може да се зарежда с електричество от мрежата за чисто електрически обхват на шофиране до 56 км. Предните колела на автомобила се задвижват от електрически мотор с мощност 92,9 кВт, захранван от 13,6 кВтч литиево-йонна батерия.

Новият хибриден ван комбинира способността за шофиране с нулеви емисии и спокойствието за неограничен пробег, като разширява на обхвата на шофиране над 500 км, благодарение на многократно награждавания 1,0-литров бензинов двигател EcoBoost на Ford. До момента Ford е печелил титлата „Международен ван на годината” общо шест пъти. Статуетката и плакета получи Калина Мечкова, PR и маркетингови комуникации за Ford в „Мото Пфое”, официален вносител на Ford за България, от Лъчезар Апостолов, член на журито „Ван на годината”.

Новият Ford Ranger спечели отличието „Международен пикап на 2020 година”. Членовете на журито определиха Ford Ranger като най-добрия и всеобхватен пикап, като отбелязаха, че той е и най-продаваният автомобил от класа си в Европа. Моделът и обновеният вариант на Ranger доминират на европейския пазар с почти 30% пазарен дял в сегмента на пикапите с товароносимост до 1 тон. 

Новият Ranger впечатли 18-членното жури с мощния си 2,0-литров дизелов двигател EcoBlue и модерните технологии за подпомагане на водача. Новият Ford Ranger се предлага с единична кабина, удължена кабина и двойна кабина и разполага със стандартно задвижване на четирите колела.

Пикапът се задвижва от подобрен 2,0-литров турбодизелов двигател EcoBlue, който се комбинира с нова 10-степенна автоматична трансмисия и така предлага до 9% по-добра горивна ефективност. Технологиите за шофиране включват стандартна система за предотвратяване на сблъсък с разпознаване на пешеходци и нови инструменти, включително наличната бордова технология FordPass Connect, повишаваща удобството и ефикасността. Статуетката и плакета за „Международната награда за пикап 2020” получи отново Калина Мечкова, PR и маркетингови комуникации за Ford в „Мото Пфое”, от Лъчезар Апостолов, член на журито „Пикап на годината”. Ford е първият производител, който взима двете награди в една и съща година на два пъти, като за първи път постигна същите отличия през 2013 година.