Откриха новия корпус на УНСС
2

Откриха новия корпус на УНСС

Университетът за национално и световно стопанство откри официално новия си корпус. Сградата ще облекчи натоварването на съществуващите зали, посочи ректорът проф. д-р Димитър Димитров. Така ще се сложи край на лекции в ранните и късни часове.

„УНСС не страда от липсата на студенти, по принцип, всеки ден 12 000 от тях влизат в залите от 7.00 до 21.00 часа, вĸлючитeлнo cъбoтa и нeдeля. Корпус „К“ ще oблeĸчи нaтoвapвaнeтo нa ceгa cъщecтвyвaщитe зaли”, каза ректорът и припомни, че от 1994 г. не е откривана нова сграда. Той подчерта, че новият учебен корпус на УНСС е важно събитие за университета, който ще спомогне за подобряване на учебната среда и за оптимизиране на учебния процес.

 „Сградата е ново поколение в строителството. По енергийна ефективност тя се доближава до пасивните сгради. Да ни е честита новата придобивка“, каза още проф. Димитров.

Най-новият учебен корпус – Корпус „К“ е на 4 етажа, има 2 300 кв.м. застроена и над 8 500 кв.м. разгърната площ. Разполага с 4 учебни аули, всяка с по 250 места. На всеки етаж има още по 3 учебни зали, съответно за 120, 80 и 40 души, както и 19 кабинета за преподавателите и два тестови центъра, всеки с по 250 оборудвани с компютри места. Аудиториите са модерни, с напълно изградена технологична инфраструктура.

Сградата ще осигурява и безпроблемен достъп на хора с увреждания, в т.ч. и паркоместа. Предвидено е и помещение за студентски стол. Строителството е осъществено с висококачествени материали, покриващи всички изисквания за енергийна ефективност.

Соларна система ще захранва сградата с топла вода, а съвременна климатична система ще позволява поддържането на различна температура във всяка зала. Ръководителят на проекта Александър Григоров изрази своето удовлетворение от съвместната работа. „При изграждане на сградата са постигнати параметрите, които са залегнали в проекта и се надява, че тази сграда ще обслужва интересите на УНСС и обществото”, заяви той.

Новата сграда на УНСС е една от най-големите инвестиции в образователната база през последните години. Проектът е осъществен чрез програма „Региони в растеж 2014-2020". Общата стойност на проекта е 11 706 200.00 лв., от които европейско съфинансиране 3 824 077.72 лв., национално съфинансиране от 674 837.24 лв. и собствено финансиране в размер на 7 207 285.04 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.