0

Г олемият всъдеход Jeep Grand Cherokee се появи за първи път през 1992 г. и оттогава е най-луксозният и най-богато оборудван модел в гамата на американската марка. От модела вече са произведени близо 7 милиона автомобила в световен мащаб, които спечелиха безброй отличия в индустрията. Почти три десетилетия по-късно, марката Jeep представя новото пето поколение на модела. Новият 7-местен Jeep Grand Cherokee L безспорно ще надмине всички очаквания и ще предложи на клиентите легендарната проходимост на офроуд, съчетана с превъзходно пътно поведение.

Големият всъдеход Jeep Grand Cherokee се появи за първи път през 1992 г. и оттогава е най-луксозният и най-богато оборудван модел в гамата на американската марка. От модела вече са произведени близо 7 милиона автомобила в световен мащаб, които спечелиха безброй отличия в индустрията. Почти три десетилетия по-късно, марката Jeep представя новото пето поколение на модела. Новият 7-местен Jeep Grand Cherokee L безспорно ще надмине всички очаквания и ще предложи на клиентите легендарната проходимост на офроуд, съчетана с превъзходно пътно поведение.

Новият Jeep Grand Cherokee L е изграден върху изцяло нова платформа и е обвит в зашеметяващ нов дизайн, който пресъздава емблематичното наследство на марката Jeep, като в същото време пространството в купето е увеличено.

В салона са разположени до 7 комфортни места, за да може колата да отговори на нарастващите нужди на клиентите, за които функционалността е водещ приоритет. Новият Jeep Grand Cherokee L по-голям от предшественика си с дължина 5205 мм, широчина 1960 мм, височина 1815 мм и междуосие 3091 мм. Тези размери дават възможност за оформянето на просторен салон с 6 или 7 места.

Дизайнът на новия Jeep Grand Cherokee е проектиран в духа на концептуалния всъдеход Grand Wagoneer. Характерният силует от две части с малък наклон на колоните на покрива и висок преден капак е запазен, но новият всъдеход изглежда по-изискано. Фирмената радиаторна решетка на Jeep е станала по-компактна и е проектирана в духа на моделите от 70-те години. Продълговатите LED фарове са доста модерни. Изпъкналите калници придават мускулест вид на каросерията. Задното стъкло завършва със спойлер, а в двата края са разположени тънки светлини.

Материалите в просторния интериор на новия Jeep Grand Cherokee са станали още по-луксозни, а сглобката е по-качествена. Пред водача е позициониран големият 10,1-инчов дигитален екран на приборното табло. Най-важните данни вече могат да се проектират върху предното стъкло на Head-up дисплей. Централният сензорен екран е с диагонал до 10,1 инча, а под него са бутоните за управление на климатичната система с четири отделни зони.

Новият кръгъл селектор на трансмисията изглежда оригинално. Седалките от втория ред се регулират в хоризонтална посока до 180 мм. Автомобилът е оборудван с над 110 усъвършенствани системи и функции за безопасност и сигурност, технологии от ново поколение, включително нова система UConnect, която включва Apple CarPlay и Android Auto, дигитално огледало за обратно виждане, камера за наблюдение на задните седалки и премиум аудиосистема McIntosh с 19 високоговорителя.

Стандартното оборудване Laredo на Jeep Grand Cherokee L включва 18-инчови алуминиеви джанти, камера за заден ход, Wi-Fi и адаптивен круиз контрол. Най-скъпата версия Summit Reserve разполага с четиризонов климатик, предните седалки са оборудвани с електрическо задвижване и функция за масаж, а седалките на първия и втория ред се отопляват и вентилират. Опциите включват камери за 360-градусов обзор, система за нощно виждане и технология за полуавтономно движение.

За американския пазар Jeep Grand Cherokee L ще бъде оборудван с 3,6-литровия V-образен 6-цилиндров бензинов двигател с мощност 290 к.с. и 5,7-литровия бензинов двигател V8 Hemi с 357 к.с., който може да тегли ремарке с тегло над 3 тона. За Европа ще има 3,0-литров V6 турбодизелов агрегат и Plug-in хибрид. Всички версии на новия Jeep Grand Cherokee L са снабдени с 8-степенна автоматична скоростна кутия.

Новият  Jeep Grand Cherokee L може да бъде оборудван с три различни системи за задвижване на четирите колела - Quadra-Trac I, Quadra-Trac II и Quadra-Drive II, като всички те са с редуктор, а в последната има блокаж на диференциала. Всъдеходът се предлага със система за контрол на сцеплението Selec-Terrain с пет режима на работа в зависимост от терена, които продължават и усъвършенстват традицията на Jeep за легендарната способност на офроуд, включително по-голяма проходимост и способност за по-дълбоко газене във вода в сравнение с предишните поколения на модела.

Опционалният пакет с въздушно окачване Quadra-Lift с електронно адаптивни амортисьори, които предоставят първокласен комфорт на возене, отлична динамика при шофиране и позволяват да се увеличи пътният просвет с до 60 мм от 210 до 270 мм или да го понижи с 46 мм в режим на паркиране за лесно влизане и излизане от гараж.

Продажбите на новия Jeep Grand Cherokee L ще започнат в САЩ през първата половина на тази година. В родината си новият всъдеход ще бъде по-скъп от предшественика си. В България новият модел ще бъде наличен в представителствата на „Витоша Ауто“ през втората половина на годината, за когато се предвижда и лансирането му за европейския пазар.