0

Н ай-награждаваният електрически SUV в света - Jaguar I-PACE, получи редица подобрения за 2021 година. Новият модел има възможност за ускорено зареждане на батерията и предлага обновена по-интуитивна информационно-развлекателна система Pivi Pro. Новият Jaguar I-PACE се предлага у нас в търговските центрове на официалния вносител за България „Мото-Пфое”. Електрическият SUV е наличен в три нива на оборудване - S, SE и HSE, като цената му започва от 155 400 лева.

Най-награждаваният електрически SUV в света - Jaguar I-PACE, получи редица подобрения за 2021 година. Новият модел има възможност за ускорено зареждане на батерията и предлага обновена по-интуитивна информационно-развлекателна система Pivi Pro. Новият Jaguar I-PACE се предлага у нас в търговските центрове на официалния вносител за България „Мото-Пфое”. Електрическият SUV е наличен в три нива на оборудване - S, SE и HSE, като цената му започва от 155 400 лева.

Jaguar I-PACE е първият в света изцяло електрически луксозен SUV, който от дебюта си през 2018 година досега е спечелил над 80 награди, включително „Световен автомобил на годината 2019”, „Световен автомобилен дизайн на годината” и „Световен еко автомобил”, като стана първият и най-добрият електрически SUV.

Новата версия на Jaguar I-PACE е оборудвана с вградено зарядно устройство с мощност 11 кВТ, което позволява на потребителите да зареждат автомобила с ускорено темпо от трифазни източници на електроенергия. Той може да бъде свързан към монтирана на стената домашна станция за зареждане с мощност от 11 кВт, която ще осигури резерв от допълнителни 53 км след презареждане в рамките на един час според WLTP.

За зареждане на батерията от 0 до 100% са необходими 8,6 часа, което е типична ситуация при зареждане през нощта в домашни условия. Еднофазните източници на ток и използването на монтирани на стената домашни зарядни станции с мощност 7 кВт осигуряват пробег до 35 км след зареждане за един час. Пълното зареждане при тези условия е възможно след 12,75 часа зареждане.

При зареждане от високоскоростно зарядно устройство с мощност 50 кВт, колата ще получи запас от пробег 63 км само за 15 минути. Също за 15 минути, най-бързото високоскоростно зарядно устройство с мощност 100 кВт ще осигури обхват на пътуване до 127 км. Новият I-PACE се предлага с гаранция на батерията от 8 години или 160 000 км.

Новият Jaguar I-PACE е първият модел на британската марка, който получи новата информационно-развлекателна система Pivi Pro. Виртуалният цифров панел пред погледа на водача е с 12,3-инчов екран, а на централната конзола са разположени един под друг 10-инчовият горен и 5-инчовият долен сензорни екрани.

От двете страни на долния екран са разположени два сензорни въртящи се контролери, комбинирани с графика, вдъхновена от интерфейса на смартфон. Новата структура на менюто улеснява използването на мултимедийната система, а ежедневните настройки и функции са достъпни с едно кликване от главния екран.

Преработената навигационна система намалява броя на стъпките, необходими за задаване на дестинация, а водачът вече има възможност да се движи по картата и да увеличава мащаба само с докосване, както при смартфона. Новата информационно-развлекателна система Pivi Pro помага на водача да получи оптималния маршрут чрез алгоритми за самообучение.

Освен това навигацията оптимизира маршрута и може да спре гласовите указания, когато водачът пътува по познат път. Системата автоматично добавя зарядни станции към избрания маршрут, като също така информира за очакваното ниво на зареждане при пристигане във всяка точка от маршрута. Картите се актуализират постоянно с безжично обновление.

Новата триизмерна камера осигурява 360-градусов изглед и показва потенциални опасности на централния сензорен екран. В интериора огледалото за обратно виждане ClearSight подобрява видимостта, като водачът вижда пътя отзад, дори с трима пътници на задната седалка или с натоварен до тавана багажник с обем 656 литра. Системата ClearSight използва задна камера с широкоъгълен обектив, свързан към екрана в огледалото без рамка.

Чрез бутон на огледалото водачът може да променя изгледа от стандартно огледало към излъчване от камерата. Обективът на камерата е интегриран в модула на антената на покрива и работи при условия на слабо външно осветление. Специалната защитна козирка и хидрофобното покритие отблъскват водата и предпазват обектива на камерата от замърсяване.

На външен вид обновеният Jaguar I-PACE се различава по новата облицовка на радиаторната решетка в новия сив цвят Atlas Grey, а новият опционален пакет за екстериора Bright се предлага за всички модели от гамата на I-PACE. Пакетът Bright подобрява дизайна с решетка в хромиран цвят Noble, сиви капаци на огледалата, рамки на прозорците в сатиниран хром и задна изпускателна система също в Atlas Grey. Новата палитра на електрическия SUV е представена със свежи екстериорни цветове - червен Caldera Red, син Portofino Blue и сив Eiger Grey.

Всички пътуващи в Jaguar I-PACE могат да се възползват и от подобрената система за контрол на температурата в купето, която осигурява ефективно отопление или охлаждане на четири зони независими една от друга. Системата за йонизация на въздуха, предназначена за премахване на алергени, също има филтрираща функция, която улавя ултрафини частици, включително частици PM2.5. Потребителите могат да настроят новата система за филтриране на въздуха предварително, за да пречистят купето още преди да е започнало пътуването.

Електрическият SUV смайва със светкавично ускорение и стабилност на пътя

Новият Jaguar I-PACE е създаден да гарантира, че през цялото пътуване водачът ще бъде спокоен и притежаването на електрически автомобил ще е възможно най-лесно. Благодарение на големия автономен пробег до 470 км според стандартите на WLTP, на по-голямата част от потребителите ще им се налага да зареждат своя I-PACE само веднъж седмично, тъй като батерията в луксозния SUV е с капацитет от 90 кВтч.

На пътя новият Jaguar I-PACE предлага ненадминат баланс между спортна динамика и нулеви емисии на СО2, благодарение на задвижването от двата електромотора на всяка ос, произвеждащи огромна мощност от 400 к.с. и въртящ момент от 696 Нм. Тази мощност предоставя на Jaguar I-PACE динамика на спортен автомобил с ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,8 секунди.

При рязко натискане на газта, колата се изстрелва напред като совалка. В динамичен режим, моторите вземат цялата енергия от батерията и кросоувърът спринтира толкова пъргаво, сякаш е спортен модел. Адаптивното окачване сваля колата възможно най-ниско, кормилното управление се втвърдява, а трансмисията предава тягата светкавично към четирите колела.

Предлага се избор от още няколко режима – комфортен, екологичен и режим за движение по хлъзгави, кални и скалисти повърхности. В екологичен режим Jaguar I-PACE запазва пробега, като намалява изчерпването на енергията и насърчава към по-ефективно шофиране.

В екологичния режим рекуперацията на спирачната енергия е най-чувствителна, а чрез менюто можете да зададете ниско или високо ниво на рекуперация. Освен това системата прави промени в температурата на купето, рециркулацията на въздуха и в други характеристики на автомобила.

На пътя новият Jaguar I-PACE е много стабилен, тъй като плоската батерия се намира максимално ниско в централната част между двете оси и помага за понижаването на центъра на тежестта. Това дава възможност на водача да взема завоите с висока скорост, като типично спортен автомобил. Балансът между управление и комфорт на возене е оптимален.

Електрическият автомобил има директно управление и реагира много точно на командите с волана. Адаптивните амортисьори спускат каросерията с 10 мм при високи скорости. Пътният просвет може да бъде увеличен от минималните 154 до максимум 204 мм, ако се наложи с Jaguar I-PACE да щурмува пресечен терен.

Технически характеристики

Jaguar I-PACE EV400

2 синхронни електрически двигателя

1-степенна планетарна автоматична трансмисия

400 к.с. максимална мощност

696 Нм максимален въртящ момент

4,8 секунди ускорение от 0-100 км/ч

200 км/ч максимална скорост

22 кВтч на 100 км средна консумация на енергия

470 км автономен пробег (WLTP)

0 г/км емисии на СО2

155 400 лева базова цена на модела