Новият филм на Мариус открива „Киномания 2019“

Новият филм на Мариус открива „Киномания 2019“

След награда в Торонто „Физика на тъгата“ на Тео Ушев с бг премиера на форума

Новият филм на Мариус Куркински „Засукан свят“ открива „Киномания 2019“ на 14 ноември от 19 ч. в Зала 1 на НДК. След 2 моноспектакъла по текстове на Николай Хайтов, наричан още „писателя на българското кино“ - „Сътресение“ и „Черното пиле“, феноменалният актьор и режисьор „вгражда“ и на екрана мистичната си връзка с този автор.

„За мен това е голяма чест, тъй като „Киномания“ е част от културната история на България. Щастлив съм, че в Асеновград играх „Черното пиле“ в неделя вечер – точно на 100-годишнината от рождението на писателя.

Изпълнявал съм над 120 пъти разказа

„Засукан свят“ в „Сътресение“, като всеки път го преоткривах. В един момент реших, че би било добре да превърна словото в образи, картини, светлина... Затворих за малко театралната страница и днес отварям кино пътека в живота си“, сподели Мариус на пресконференция по повод на събитието и разкри, че преди няколко години просто подхвърлил идеята на драматурга Емил Бонев, който след 2 месеца му представил готов сценарий. Минали обаче още над 2 години, докато режисьорът и операторът Иван Тонев преработят основата, за да стигнат до сегашния вид на творбата, чийто жанр те определят като българска приказка, за да не прибягват до по-претенциозното понятие магически реализъм.

Мариус е и в главната роля във филма, чието повествование тече в първо лице, а актрисата Ана Пападопулу, както „Монитор“ пръв писа, е в образа на неговата жена. Камен Донев и Виктория Колева се превъплъщават в майката и бащата. „Филмът е голямо предизвикателство от изобразителна гледна точка, защото Ани и Мариус трябваше да изиграят героите от техните 20 години до 60-70-годишни“, коментира Тонев. Продукцията е нискобюджетна и, макар и подкрепена от НФЦ, се е наложило екипът

да инвестира значителна част от хонорарите си

в нея, допълни той. „Подписвам се с цялото си сърце под този филм“, не скри вълнението си Мариус Куркински. Той вече има една игрална лента зад гърба си – „Дневникът на един луд“ (1997) по неговия едноименен моноспектакъл. В „Засукан свят“ Мариус е извел основна линия, която не съществува в оригинала. Посланието на творбата е свързано с основните човешки ценности, с екзистенциалния въпрос кои сме, има ли добро в злото, което понякога вършим, и обратното.

Мотото на „Киномания 2019“, номера на чието издание организаторите определят като „33 ½“, е „Гледай!“. То ще продължи до 22 ноември. Един от акцентите още в началото – на 17 ноември, е вечерта „Нарисувай ми тъга“, посветена на Тео Ушев. Тогава ще бъде показана анимацията „Четирите годишни времена“ по музика на Вивалди, създадена от 4-ма художници, един от които е и българинът. Ще бъде представена премиерно за страната ни и новата му анимация „Физика на тъгата“ по романа на Георги Господинов, която преди вечер получи едно от двете главни отличия на Кинофестивала в Торонто – специална награда почетен диплом.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.