Нови тежки аварии са възникнали по главния довеждащ водопровод от язовир "Тича" към Шумен, а водоснабдяването на града виси отново на косъм, след като вода нямаше от сряда вечерта до събота сутринта. Две от най-тежките нови повреди се намират в 100-метров тунел на 8 и на 40 метра от входа. Екипи на ВиК - Шумен ще се опитат да ги отстранят докато системата е под налягане без да спират водата към областния център.

След планираните дейности за отстраняване на ок. 25 аварии по трасето на 50-годишния водопровод водата дойде в събота сутринта часове по-рано от предварително обявеното. Радостта на шуменци обаче продължи само до късния следобед, когато се разбра, вследствие на увеличеното след "запушването" на пробойните налягане са възникнали още 8-10 нови теча.

В разговор с репортер на "Агенция Монитор" управителят на ВиК - Шумен инж. Илиян Илиев, който пътуваше към мястото на новите аварии определи ситуацията с пробойните по тръбата като много сериозна. "Положението с водопровода е такова, че в който момент отстраним аварии, налягането се вдига и избива някъде другаде нова авария. А водопроводът е остарял еднакво навсякъде. Примерно налягането, което поддържаме е 2 бара. В момента, в който отстраним възлови аварии, се покачва на 3 - 3.5 - 4 бара. Засега нямаме намерение да спираме водата, започваме да правим авариите под налягане, такива са ни намеренията, не дай Боже да стане нещо по-голямо." - каза Илиев. 

"Ремонтираме, започва да гърми на нови места. Добре е, ако гръмне на място, където можем да отстраняваме. А ако се случи под реката или под пътя? Тунелът, където има проблеми е дълъг над 100 метра. Ние трябва да имаме кабел 50 метра за да се влезе и да се заварява. При 50 метра напрежението пада и не може да се заварява. А трябват и маски, тиня е, как да държа хората." 

Хипотезата, по която говори се сбъдва само пет минути по-късно при пристигането му при т. н. тунел, съоръжение до стария път за с. Хан Крум, което минава под пътя Шумен - Преслав. В този участък в четвъртък и петък са отстранени 8 аварии. Сега са възникнали нови две на 8 и на 40 метра от входа. Тунелът е пълен с тиня и вода.

"Установихме две аварии, след малко започваме да действаме, източихме водата, влизах вътре с маска, с осветление, започваме работа." - разказва бригадирът на втора аварийна бригада водомайсторът Айхан Ахмед, който първи вече е влизал в неделя сутринта в тунела. С помощта на "техническа ръка" от двете страни на тунела ще включат помпи да изхвърлят водата и за да могат двама или трима души да влязат и да се опитат по най-внимателния начин да отстранят авариите под налягане без спиране на водата, коментира шефът на ВиК инж. Илиян Илиев.

По темата: шумен водна криза
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Камъните от накитите се оказаха рубини и гранати, използвани за императорите и царете

Вадят Преславското съкровище в нова светлина

Камъните от накитите се оказаха рубини и гранати, използвани за императорите и царете

Преславското златно съкровище ще бъде представено в нова светлина в деня на българската археология 14 февруари, съобщи пред "Монитор" директорът на историко-археологическия музей във Велики Преслав д-р Александър Горчев.

Ветеран фронтовак влезе в стотната си година

Младши сержантът от Втората световна война Димитър Василев влезе във стотната си годишнина, а служители на Военното окръжие в Шумен и заместник-командирът на 29-ти механизиран батальон - Шумен отидоха при него на крака за да честитят 99-ия му рожден ден.

Монументът Шумен влиза в процедура за национален паметник

"Създатели на българската държава" е най-внушителният представител на социалистическото монументално изкуство

Министерството на културата открива производство по предоставяне на статут на обект с класификация на архитектурно-строителна и художествена единична недвижима културна ценност от най-ново време с категория "национално значение" за "Мемориален комплекс "Създатели на българската държава"" в местността Илчов баир над Шумен. Уведомление от заместник-министъра на културата Амелия Гешева е качено на сайта на министерството и в едномесечен срок заинтересованите страни могат да представят свое становище.