НОВИ ТАРИФИ: Всяко десето такси вече вози поне с левче по-скъпо
4

НОВИ ТАРИФИ: Всяко десето такси вече вози поне с левче по-скъпо

Всяко десето такси в страната вече вози на по-високата стартова тарифа, разрешена с наредба от началото на февруари, научи „Монитор“.

В София повечето таксита начисляваха 70 ст. в началото на пътуването, но с новата наредба таксата ще стане най-малко 1,56 лв. през деня, а нощното возене ще поскъпне още повече. Някои компании вече са започнали да вдигат цените на първоначалните такси, като те варират между 1,95 лв. - 2,40 лв.

Според нормативната уредба

всяка община определя праг и таван за цените на таксиметровите услуги

за изминато разстояние в съответното населено място, а превозвачите могат да си определят тарифите в тези граници. В София столицата минималните цени за разстояние са 77 стотинки за километър през деня и 88 ст. през нощта, а пределните са съответно 1,30 и 1,60 лв. за километър. Засега само две компании са с начална такса над 1 лев. Едната взема 1,95 лв., другата - 2,40 лв. В същото време няколко таксиметрови фирми начисляват 59-60 стотинки, но масовата начална такса все още е 70 ст.

В страната има около 22 000 жълти коли, но според Кирил Ризов от „Съюз Таксита“ поне 10 на сто от тях вече не работят заради срива в търсенето, породено от пандемията в последната една година. По данни на Българския институт по метрология (БИМ) през февруари са били проверени над 2000 таксиметрови апарата, които вече са пренастроени за новата тарифа с по-висока първоначална такса. Браншовикът коментира, че

явно всички чакат последния момент.

Според него забавянето е станало заради големите фирми, работещи основно с корпоративни клиенти. Те първо изпращали писма до тях за промяната в тарифата и чакали отговор на офертите си. Ризов уточни, че в София почти половината таксиметрови превозвачи работят главно с фирмени клиенти, а за страната този дял е около една трета.

В последните дни в столицата пред лабораторията на БИМ за узаконяване на претарифирането на таксиметровите апарати се извиха опашки, сигнализират от бранша. Кирил Ризов припомни , че в София има само един пункт на метрологията за проверка на таксиметровите апарати, намиращ се в кв. „Полигона“. „За да не изпуснат сроковете за слагането на държавния стикер за годност на устройствата, немалко таксиметрови шофьори ще бъдат принудени да отидат в най-близките градове в провинцията, където има такива пунктове, като Враца или Благоевград. Причината е, че

в столицата има 6000 таксита“,

поясни той.

Браншовикът припомни, че според влязлата в сила наредба даваща възможност за по-високи стартови таксови на таксиметровите превози апаратите в колите трябва да бъдат пренастроени в оторозираните сервизи и след това проверени от държавната метрология до 2 май. От началото на седмицата опашките при пункта в София стават все по-големи. Предполагам, че от 1 април, когато там ще се наредят и колите на големите фирми, натоварването там ще бъде адско.

Ризов пояснио още, че в метрологията се следи дали устройствата на колите при изминаване на 1 километър отчитат точно определената сума. Обиколката отнема не повече от 10 минути. След това обаче има много чакане на гишето, където е втората опашка и се плаща държавната такса от 15 лв. за слагането на холограмния стикер и печат в паспорта на таксиметровия апарат. По този начин се гарантира, че устройството отчита правилно цената на превоза и не е манипулирано.

Според Валентин Старев, главен директор "Мерки и измервателни уреди" в БИМ причина за струпването е, че част от водачите отиват в лабораторията, за да подадат заявка за проверка, но изчакват след това да видят дали могат да минат още същия ден.

Той поясни, че проверка на уреда се заявява минимум 14 дни преди изтичането на междупроверочния период, като това може да става и онлайн с електронен подпис. „Сега той не е изтекъл и в случая ще се класифицира като проверка след ремонт“, поясни Старев. „При наличност на предварителната заявка от нашата лаборатория се обаждат и го викат водачите на определена дата и час. Когато има натрупване, каквото е сега, заради претарифирането, се прави някакъв график, за да може хората от лабораторията да смогнат,“ добави Старев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.