При направените обходи от ловни дружинки и представители на ловното стопанство в Тервел за последните две седмици са били открити общо 9 трупа на диви свине извън огражденията на ловното стопанство. От осем от животните са взети и изпратени проби, а деветият труп е загробен без проба, поради напреднал стадий на разложение. Това съобщи директорът на БАБХ – Добрич, д-р Борислав Каменов, на заседанието на Областната епизоотична комисия.

Четири от осемте проби са дали положителен резултат и затова в заповедта на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев за констатирани случаи на Африканска чума по диви свине, са препотвърдени мерките, набелязани при констатирането на първично огнище на територията на Община Тервел, каза д-р Каменов. Той информира още, че е извършено преброяване на животните в задни дворове, които на територията на общината са общо 63 в 6 населени места. До края на седмицата стопаните им ще получат писмено предупреждение за мерките и действията, които трябва да предприемат.

По данни на БАБХ, за последните две седмици в съседна Румъния има констатирани нови 70 огнища на заболяването. „В тази връзка продължаваме стриктно да следим за спазване на мерките за биосигурност, вземат се два пъти седмично проби от животни в домашните комплекси. Издават се пътни листи при превоз на месо от района. Ловните дружинки продължават да извършват претърсвания. Претърсвания извършват и ловните дружинки в общините Генерал Тошево, Шабла и Каварна, но към момента няма резултат – т.е., не са намерени мъртви диви прасета“, заяви още д-р Каменов.

Зам.-областният управител Живко Желязков се обърна отново с апел към общините – да определят места за загробване на животни при възникване на огнища на заболяване. Той уточни, че към момента терени имат само общините Генерал Тошево и Добричка, а пред финализиране на процедурата по определянето на такава площадка е Община Балчик. Все още действия не са предприети от общините Каварна, Шабла, Тервел и Крушари, обясни Живко Желязков.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пиян шофьор влетя с колата си на детска площадка в Добрич

Пиян шофьор влетя с Фолксвагена си на детска площадка в градския парк „Свети Георги” в Добрич. Екшънът се разиграл снощи, малко след 19 часа, когато площадката била пълна с играещи деца. Като по чудо пострадали няма.

Удължиха бедственото положение в област Добрич, от понеделник – масови проверки

От понеделник екипи с представители на МВР в тях започват проверки в населените места на област Добрич, стана ясно след заседанието на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия. Поради усложнената епизоотична обстановка в страната, вследствие заболяването от африканска чума при свинете, бедственото положение в област Добрич бе удължено с 30 дни.

Глобиха „Евроманган“ заради протакане на съдебно дело

Окръжният съд в Добрич наложи три глоби от по 1200 лева на „Евроманган“ЕАД заради неизпълнени разпореждания на съда по дело, образувано по искове за откриване на производство по несъстоятелност на „Евроманган“ЕАД. Дружеството не е представило в срок изискани от съда документи, необходими за изготвяне на съдебно-счетоводна експертиза, поради което е станало причина за неоснователно отлагане на делото. Постановените глоби могат да бъдат обжалвани в едноседмичен срок.