Нови шедьоври посрещат гостите във външно и БГ посолствата (СНИМКИ)
13

Нови шедьоври посрещат гостите във външно и БГ посолствата (СНИМКИ)

Държавният културен институт към външно министерство извърши ротация на произведенията на изкуството в официалните зали и приемни в министерството и дипломатическите ни представителства, за да може гостите ни от дипломатическия корпус да се запознаят с многообразието на стиловете и почерците на шедьоврите от нашия фонд.

Художественият фонд разполага с над 3 000 произведения, пътували и „живели“ с ритъма на дипломатическото всекидневие в МВнР и дипломатическите ни представителства зад граница.

Фондът е основан още през 60-те години на ХХ век от комунистическия външен министър Иван Башев.

Оттогава произведенията на Златю Бояджиев, майсторите на пейзажа Александър Мутафов, Петко Абаджиев, Иван Тричков може да се видят в сградите ни в София, в посолствата и резиденциите.

Фондът съхранява и картини с многобройни пейзажи главно от София и околностите й през 40-те години на известния с историческите си композиции Никола Кожухаров, както и на признати класици като Васил Стоилов, Бенчо Обрешков, Найден Петков, Дечко Узунов. Сбирката разполага и с произведения на техните ученици, и на най-изявените автори от младото поколение на 60-те години, което допринася значително за актуалния облик на съвременната българска живопис - Светлин Русев, Владимир Гоев.

Дипломатическата ни мисия в Париж има особено място. България става собственик на сградата, построена в стил Луи XV, през 1946 година. В следващите десетилетия тя вече е гостоприемно отворена за именити български художници. Специално за представителните салони Златю Бояджиев рисува серия „Годишни времена“ и емблематичната „Две сватби‘‘.

През 2005 г. е създаден Държавният културен институт, който се ангажира с грижата за произведенията от художествения фонд на МВнР.

Сред произведения на изкуството по коридорите и залите на министерството са: ,,Есен край морето’’ на Иван Табаков, ,,Към нивите’’ на Пенчо Балкански, ,,Кавала’’ и ,,Папаз гьол’’ на Никола Кожухаров, ,,Балчик‘‘ на Владимир Гоев, ,,Морски пейзаж’’ на Александър Мутафов, ,,Овчарска колиба’’ на Иван Тричков, ,,Под ореха’’ на Златю Бояджиев, ,,Балчик’’ на Найден Петков, ,,Чокмановската мадона’’ на Васил Стоилов, ,,Балчик’’ на Дечко Узунов, ,,Портрет’’ и ,,Овчарче‘’ на Бенчо Обрешков, ,,Одая’’ на Анастас Стайков, ,,На нивата’’ на Найден Петков, ,,Път в Родопите’’ на Светлин Русев, ,,Музика II’’ на Димитър Киров ,,Пристан в Созопол’’ на Асен Николов-Шопа, ,,Цветя‘’ на Йордан Кацамунски и ,, Балчик‘‘ на Никола Танев.

Снимки: МВнР

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.