0

Н ай-малко трима китайски учени от Уханския институт по вирусология на КНР са били тежко болни и са лекувани в болница през ноември 2019 г., което може да говори в полза на теорията за изкуствения произход на новия коронавирус. Това становище беше изразено в статия на „Уол Стрийт Джърнъл” с позоваване на източници от американското разузнаване.

Най-малко трима китайски учени от Уханския институт по вирусология на КНР са били тежко болни и са лекувани в болница през ноември 2019 г., което може да говори в полза на теорията за изкуствения произход на новия коронавирус. Това становище беше изразено в статия на „Уол Стрийт Джърнъл” с позоваване на източници от американското разузнаване.

Изданието пише, че неговите журналисти са се запознали с непубликуван доклад на разузнавателната общност на САЩ. Вестникът твърди, че информацията, съдържаща се в документа, може да "добави тежест към нарастващите призиви за по-широко разследване" на произхода на инфекцията. Бившият държавен секретар на САЩ в администрацията на президента Доналд Тръмп - Майкъл Помпео, настоя китайските власти да дадат обяснения за ситуацията в Ухан през есента на 2019 г. - „преди първия официално установен случай“ на заразяване с нов коронавирус и дали по това време е имало болни служители на института по вирусология в Ухан.

Според данните на вестника, „през ноември 2019 г. трима изследователи от Института по вирусология в Ухан са били толкова тежко болни, че са лекувани в болница“. В същото време „Уол Стрийт Джърнъл” не твърди директно, че учените са били болни от COVID-19 (заболяване, причинено от коронавируса), но подчертава „сходството на някои от симптомите“ на това заболяване и сезонния грип.

„Независимо от това информацията, че членове на един и същ екип, работещ с коронавируси, са били приети едновременно в болницата със същите симптоми малко преди началото на пандемията, може да бъде изключително важна“, подчертава изданието. Вестникът обръща внимание на факта, че данните за точния брой пациенти, работещи в института, които са се възстановили от коронавирус, както и времето на тяхното заболяване, се появиха точно преди 74-ата Световна здравна асамблея, която се открива днес в Женева, чиито членове ще обсъдят борбата с пандемията.

Вестникът цитира коментар от Министерството на външните работи на КНР, чийто говорител каза пред изданието, че "САЩ продължават да разпространяват теорията за изтичането на вируса от лабораторията". В същото време китайското външно министерство зададе въпроса дали Съединените щати наистина са загрижени за проследяването на източника (на появата на вируса) или се опитват да отклонят вниманието от този въпрос.

Източник: БГНЕС