Нови програми ще помагат на малките и средни предприятия да се интернационализират и да се разрастват. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия д-р Бойко Таков. Те ще разполагат с общ бюджет от 6 млн. лв., поясни Таков за “Монитор”.

Програмите са две - едната е свързана с организирането на панаири и изложения, а другата - с търговски мисии. В подобно събитие от хранително-вкусовата промишленост в Дубай участваха наши 34 компании, а 80% от тях са сключили договори. Първата програма ще е финансирана с 3.5 млн. лв, а втората с 2.5 млн. лв.


Продължителността им ще е 24 месеца


като за събитие ще се оповестява месец по-рано, откъдето съответно ще кандидатстват фирмите и сами ще показват кой панаир или изложение ги интересува.

“Над 1800 фирми са подкрепени по този начин за последната година като 70% от тях казват, че са осъществили ползотворни контакти и договори”, коментира Таков. По негови думи интересът е голям и много стартъпи вече са се свързали с агенцията. “Първото изискване е фирмата да е малко или средно предприятие, оттам насетне зависи дали и преди е получила такова финансиране, какъв е размерът на безвъзмездната финансова помощ и има други европейски критерии”, допълни Таков за “Монитор”. В момента изпълнителната агенция работи заедно с икономическото министерство, за да е сигурна, че няма да пропусне някой сектор.

Ваучерни схеми пък ще помагат на предприятията да излизат на капиталовите пазари. През октомври се очаква да стартира набирането на предложения за ваучерите. За целта агенцията ще отпусне

50 хил. лв. за емитиране на ценни книжа.


“Реално това е сумата, която трябва да се изразходва за финансовия посредник и за излизане на фондовата борса” каза още Таков. Очакванията са да се подкрепят минимум 30 компании с 1.5 млн. лв. като задължително изискване е за 9 месеца компанията да генерира 500 хил. лв. капитал. Първият ваучер дори се реализира в момента със стартъп. По-популярната схема е свързана с насърчването на създаването на нови фирми. Първият ваучер по схемата ще е от 5000 лв. без ДДС, а вторият - 20 000 лв. без ДДС. Ще бъде отворена и процедура за доставчиците на ИКТ услуги, по която те да кандидатстват, а след тях ще кандидатстват фирмите.

Целта е да се подкрепят 900 предприятия с 450 ваучера на стойност от 9,7 млн. лв., Фирмите ще могат да се възползват от услуги за изработване на сайтове, информационна и кибер сигурност и дигитален маркетинг.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Adidas затваря роботизираните си заводи в Германия и САЩ

Adidas планира да закрие високотехнологичните си роботизирани заводи в Германия и САЩ, за да произвежда по-близо до клиентите си. Производителят на спортни стоки уточни днес, че разполагането на някои от технологиите в Азия би било "по-икономично и гъвкаво", предаде Reuters.

Проверяват интерконектора Гърция-България

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще провери напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Морган Стенли очаква охлаждане на борсите

След като изпратиха цените на европейските акции до нови върхове благодарение на оптимизизма за търговската сделка между САЩ и Китай, инвеститорите могат да сложат спирачки на ралито, твърдят от Morgan Stanley.