Нови правила за допълнителния отпуск на военните

Нови правила за допълнителния отпуск на военните

Изцяло нова наредба, определяща правилата за ползване на допълнителен отпуск от военните е изготвило Министерството на отбраната.

Тя трябва да замени министерската заповед от далечната 1997 година, в която са разписани тези правила.

Документът регламентира условията и реда за определяне размера на допълнителен платен годишен отпуск на военнослужещи в определени области и дейности от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Съгласно новата наредба военните, които не са използвали в рамките на календарната година допълнителните си дни за отдих, ще горят с тях, тъй като няма да имат право да ги прехвърлят за следващата година.

Ето какво гласи проектонаредбата:

„За военнослужещите, служещи при специфични за здравето условия и рискове за живота и здравето, които не могат да бъдат отстранени, ограничени или намалени, се определя размер на допълнителния годишен отпуск, както следва:

1. летателен състав - командир на екипаж и помощник-командир на екипаж на самолети и вертолети, екипажи на подводници, водолази и водолазипарашутисти - от 5 до 14 работни дни;

2. на членове на екипажи от летателния състав (щурмани, бордни инженери, бордни техници, оператори, радисти, стюарди, стюардеси, авиофотографи, лекар-борден, медицинска сестра-бордна и други), плавателен състав на бойни кораби и парашутисти - от 5 до 12 работни дни;

3. плавателен състав от кораби и катери със спомагателно назначение, плаващи докове и работилници - от 5 до 9 работни дни;

4. военнослужещи, извън тези по т.1-3, служещи при специфични условия и рискове за живота и здравето, които не могат да бъдат отстранени, ограничени или намалени, независимо от предприетите мерки, посочени в Наредбата за определяне на видовете работи, за които се установява допълнителен платен годишен отпуск, приета с ПМС № 267 от 2005 г. - от 5 до 8 работни дни.

Военнослужещите по ал. 1, т. 4 могат да ползват допълнителен платен годишен отпуск само при валидни протоколи от измерванията на факторите на работната среда, издадени от Научноприложен център по военна епидемиология и хигиена (НПЦВЕХ) – ВМА и валидна оценка на риска.“.

Целият документ можете да видите тук!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.