НОВИ ПРАВИЛА: Допускат ограничен брой кандидат-студенти на изпит

От 12 до 125 кандидат-студенти в зала за изпита по математика в СУ

НОВИ ПРАВИЛА: Допускат ограничен брой кандидат-студенти на изпит

  • 598 мераклии са подали заявления да се явят присъствено

  • Ще се ползват само 30% от капацитета на помещенията и ще се спазва дистанция от 1,5 метра

598 кандидат-студенти са подали заявления да се явят на изпита по математика II за Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщиха за „Монитор” от СУ. Те ще бъдат разпределени в общо 21 зали, тъй като ще се използват само 30% от реалния капацитет на дадено помещение. Така в стаите ще има най-малко 12 кандидат-студенти, а най-много - 125 души. По този начин между участниците в изпита ще бъде осигурена и дистанция от 1,5 метра.

Изпитът, който ще проведе днес (24 април) от 9.00 часа, е писмен и се състои в решаване на осем задачи. Явилите се имат 4 часа, за да се справят с тях. При решаване на задачите кандидат-студентите трябва да използват знания от различни теми на училищната програма по математика. Всеки явил се трябва да се стреми да изложи решенията на задачите от изпита пълно, кратко и ясно, като се използва въведената в училище математическа символика. Необходимо е решението на всяка задача да съдържа кратки обосновки и обяснения за означенията и въз основа на кои теореми, аксиоми или определения са извършени съответните доказателства, пресмятания, построения и изводи. Решаването на задачите не предполага използването на помощни изчислителни средства.

При провеждането на изпита се допуска използването на химикалки (пишещи синьо), черен молив, линийка, триъгълник, пергел и гума. Не се разрешава ползването на калкулатори, електронни бележници и портативни компютри. Единственото разрешено помагало по време на изпита е Справочник по математика за кандидат-студенти, издаден от Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски" не по-рано от 2007 г. (с червена корица).

Това е единственият изпит, който ще се проведе по време на първата кандидатстудентска сесия за СУ. Втората ще бъде след матурите и тогава ще се проведат пет изпита. Приемът на документи за участие в тях е до 17 май. Първият изпит е на 23 май (неделя) от 9 часа и е по математика - I. На 29 май (събота) има два изпита - по биология от 9 часа и по физика от 14 часа. Кандидатстудентският изпит по математика - II от редовната сесия е от 9 часа на 30 май (неделя). Кампанията ще бъде закрита на 5 юни (събота) с изпита по химия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.